Verksamhetsberättelse 2023

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Version från den 13 mars 2024 kl. 16.56 av 83.187.166.138 (diskussion) (→‎Arbetsgrupper: tillägg sommarcafé)

Under uppdatering

INTRODUKTION

Godkänt under det extrainsatta föreningsmötet 230521

Kulturhuset har under året förvaltat sin särställning som en gemensam plattform för fri kultur i Jönköpings kommun. Denna särställning grundar sig på behovet av en organisation som fångar upp kulturellt intresserade människor och ger dem resurser, utrymme och ett sammanhang att växa i - oavsett om de är del av en förening eller inte. Kulturhuset har fortsatt vara en plats där folk får utveckla sin skapandelust utan pekpinnar och censur.

Verksamhetsåret 2022 har varit ett år med stora förändringar för föreningen Kulturhuset i Jönköping. Det har skett omorganiseringar på personalsidan, vi har hälsat en ny samordnare välkommen till huset och bolaget Nätverkstan har anlitats för att sköta bokföring, löner och dylikt. Kulturhuset har under 2022 dragit igång verksamheten i full skala igen. Våren präglades av att de skarpa covid-restritionerna äntligen lyftes, det blev en rivstart med Folkkök och öppet i Nyfiket, en föreläsningsserie där vi experimenterade med streaming och digitala massmöten, en teaterföreställning med kombinerad upprustning av Teaterbion och husets alla scener fylldes med poesi som kulminerade i Svenska Mästerskapen i Poetry Slam.

Hösten inleddes som vanligt med konstrundans stora samlingsutställning på Kulturvinden, för att sedan fortsätta med bland annat filmfestival, massor av dans och en rad spännande uthyrningar, föreställningar och andra arrangemang. Året avslutades med att vi äntligen kunde fira Gemenskap i Jul, utan restriktioner!


KULTURHUSETS VERKSAMHET

Kulturhuset rymmer en mängd verksamheter, alla drivna av föreningens medlemmar. Som förening har Kulturhuset i Jönköping som mål att möjliggjöra, underlätta och uppmuntra kulturella och sociala aktiviteter, arrangemang och projekt i huset. Både stadigvarande verksamheter och tillfälliga projekt fyller en viktig funktion för Kulturhuset.


Arbetsgrupper

Gemenskap i jul

För 55:e året i rad arragerades Gemenskap i Jul i Jönköping. Som vanligt var Nyfiket öppet under hela julhelgen. Vårt alternativa julfirande möjliggjordes av en arbetsgrupp och ett flertal volontärer som spenderade julhelgen med att servera gratis julfrukost, julfika och julbord. En mängd stora och små företag har skänkt mat, frukt och godsaker till arrangemanget, och tekniska kontoret lånade ut stora kyl- och frysar. Jönköpingsposten skrev en artikel om arrangemanget.


Freeshopen

Freeshop-gruppen har under året möblerat om, städat och skött om freeshopen. Kläder, skor och småsaker är i ständigt omlopp, och det märks att freeshopen används. Ett biljardbord har donerats Kulturhuset och hamnat i Freeshopen, så under året har det dessutom spelats en hel del biljard inne i freeshopen.

Nyfiket

Under det gångna året har aktiviteten i Nyfiket ökat och ökat. Folkköket och startat upp igen och hålls numera varje tisdag 18-20. Ett tio-tal nya volontärer har gått Nyfiket-introduktion och en handfull har dessutom gått en ljud- och ljusutbildning i för Nyfiket. Priset på folkköks-käket soppa, bröd och sallad har höjts till 30kr, men folkköket har fortfarande som mål att servera god soppa till ett lågt pris. Fiket har även hållts öppet vid några tillfällen i anslutning till arrangemang i huset, bland annat vid länsfinalen i poetry slam i april, och vid Tatueringsmässan i oktober. Fiket har också hållts öppet av volontärer från Hjärnkoll och RFSL vid några tillfällen då dessa föreningar har haft verksamhet i fiket. Nyfiket har under året fått lite utryusning donerad, bland annat ett nytt stort ställ för diskbackarna, samt 20st nya bleck med tillhörande ställning. Diskmaskinen har fått sig en helrenovering och kylskåpen och frysarna har lagats och fått lite delar utbytta.


Sommarcafé

Juni till augusti hade Nyfiket öppet måndag-fredag (och en del lördagar också för den delen) och erbjöd ett lyxigt sortiment med tårtor och matiga smörgåsar från Café Blåkulla - och glass såklart!


Odlingsgruppen

Gruppen startade upp säsongen i mars med frösådd i Nyfiket, sedan följde träffar varje torsdag. Rabatten är en blomsterprakt och i pallkragarna skördade vi bla. tomat , gurka och morötter. Tyvärr dåligt intresse att delta så vi två som blev kvar fick tyvärr ta beslutet att upplösa ”gruppen”. Vi gjorde ordning inför vintern och tackade för oss.

Öppna verkstäderna

Vi har 8 stycken verkstäder i Kulturhuset. Dessa drivs helt av våra medlemmar och vi har engagerade ansvariga som lägger ner mycket tid för att säkerställa att verkstäderna rullar på i vanlig ordning. Tack vare den nya verksamheten som har öppnat i Huskvarna kan vi med stolthet säga att vi har 100 keramiker som verkar i vår regi. Vi är väldigt glada över att vår nya keramikverkstad i Huskvarna har rullat på i samverkan med ABF. Sprayverkstan har påbörjat sin verksamhet och vi hoppas se denna utvidgas under 2023 för att gynna andra delar av verkstädernas behov.

De verkstäder som vi har just nu är:

  • Keramiken i Kulturhuset
  • Keramiken i Huskvarna
  • Snicken
  • Målerian
  • Digitala verkstaden
  • Sprayverktan
  • Öppna kontoret
  • Tygerian


Verksamhetsberättelse 2022 Keramikverkstaden i Huskvarna

Januari och februari ägnades åt uppbyggnaden av verkstaden. Målning, uppsättning av hyllor, bord, vask och avskiljare. Ännu fler hyllor. Installation av brännugn och ventilation till den. Fyra drejskivor placerades och tillhörande verktyg, samt lådsystem till alla medlemmar. Larm kopplas in till byggnaden.

Bild på drejare i fullt arbete.

Intag av 41 medlemmar indelade i 7 olika grupper/studiecirklar. Cirklarna är i regi av ABF som anordnar cirkelledarutbildning en lördag i februari på Tändsticksområdet i Jönköping.

I mitten av februari startar cirklarna med sex medlemmar i varje grupp. Utöver studiecirklarna startas olika grupper upp med olika verkstadsansvar. Ugnsgrupp, glasyrgrupp, inköp av lera, avskiljaransvariga mm.

Bild på arbete i keramiken.

Verkstaden har varit väldigt bra bemannad under året som gått. Aktiviteten har varit konstant, men undantag för sommaruppehåll på några veckor. När hösten nalkades startades allt igång igen på samma sätt som under våren. Ingen förändring i grupperna utan alla väljer att stanna kvar.

Bild på drejning pågår.

Två verkstadsmöten har varit med god uppslutning. Ulf Kindblom väljs som verkstadsansvarig och Carl du Rietz väljs som ansvarig över ekonomin.

Stämningen har varit god, alla verkar nöjda. Under året har flera ton lera bränts. Vi har lärt oss ugnen och att göra brännprogram och glasering. Drejning, kavling, ringling är tekniker som lärts ut, drejning på klös, användning och nyttan av engober. Även en del egna glasyrer har blandats.

Bild på samlade alster från Keramiken i Huskvarna.

ABF hade under våren 2022 en kurs i lera då de nyttjade lokalerna under måndagskvällar.


Arrangemangsverksamhet

Under 2022 genomfördes 1013 arrangmang i Kulturhuset, av dessa var cirka 207 föreningens egna arrangemang, ungefär 776 var samarrangmang och 30 var rena uthyrningar.

Mästerskap

Destinationen Jönköping marknadsför Jönköping som Sveriges mästerskapsarena, därför har vi på Kulturhuset som ambition att vara den självklara platsten för tävlingar och mästerskap inom kultur- och alternativkultur-sfären.

Under 2022 ställde Kulturhuset på kort varsel sina lokaler och sitt engagemang till förfogande för Svenska mästerskapen i Poetry Slam, mästerskapet skulle hållts i Malmö men behövde av olika orsaker flyttas. Medlemmar från Kulturhuset genomförde arrangemanget tillsammans med en nationell planeringsgrupp. Ett 40-tal poeter tävlade under helgen, alla våra scener användes och nyfiket hölls uppet under större delen av tiden.

Under sommaren genomfördes brädspelstävlingen WettCon på Kulturvinden. Vi har också varit en tävlingsarena för Rubiks Kub, i december 2022 arrangerade SweKub tävlingen Twixmas i Stora Salen.


Exempel på samarbetspartners under 2022

  • TeaterI
  • Teater Tabberas
  • Monte Fjanton
  • Svensk Undulathobby
  • Rubiks Cube Turnering
  • Postens Seniorer
  • Region Jönköpings Län
  • Jönköpings kommun
  • June Folkhögskola
  • Södra Vätterbygdens konstrunda
  • Mullsjö folkhögskola
  • Teater Kolsyra
  • Kulturskolan
  • RSFL
  • Jönköpings Litteraturhus
  • Aktion Rädda Vättern
  • Urbergsgruppen
  • Jönköpings Kvinno&Tjejjour
  • Och många fler!

Konstverksamhet

Under 2022 påbörjade vi det stora projektet att försköna vår tråkiga trappuppgång. Innan pandemin färdig målades trappuppgången vit för att kunna möjliggöra för nya konstverk. Under 2022 har en flitig grupp arbetat med att fylla väggarna med färg. Även annan väggmålning har utvecklats i huset och det är med glädje vi ser husets väggar prydas med våra medlemmars fantastiska talang.

Vi har även påbörjat rutiner för att kunna ha fungerande utställningar i Nyfiket. Även där har upphängningen av konstverk börjat igen av olika konstnärer - etablerade likaså nybörjare.

I övrigt har vi i vanlig ordning haft fantastiska Södra Vätterbygdens konstrunda hos oss och detta samarbete har genom åren utvecklats till att vi möjliggör för deras förvaring av inventarier för att lättare kunna arrangera dessa utställningar framöver. Under detta arrangemang inveg Kultur och bibliotekschefen utställningen och föreningen Min opera framförde fantastisk musik.


Musikverksamheten

Under 2022 har vår inspelningsstudio nyttjats vid minst 259 tillfällen. Detta är en stående verksamhet som möjliggör olika initiativ som i främsta rummet engageras av ungdomar. Vår öppna repa har tyvärr stora delar av året legat på is då strukturen av verksamheten inte varit helt optimal. Detta är något vi såg i slutet av året börja lätta upp och det kommer bli spännande att se verksamheten öppnas upp på nytt under 2023.

Vår främsta lokal för spelningar, Insikten, har haft feta spelningar av Mission och väckelse men vi ser även att Studieförbundet Bilda har börjat bedriva verksamhet hos oss.

Under året har två personer genomgått en ljusutbildning.


Loppisverksamheten

Vår loppmarknad har testat sina väl etablerade vingar under 2022. Det är smärtsamt tydligt att invånare i Jönköping fann andra rutiner kring inköp av begagnade ting vid pandemin. Under året har vi testat det nya konceptet av att inte längre ha loppis exakt varje lördag. Vi har istället påbörjat att ha loppisen en gång i månaden och ibland utvecklat den till att kunna vara oftare. Vi ser att detta arbetssätt har gjort loppisen mer stabil nu efter pandemin, det har blivit mer än en happening.

Vi hoppas självklart på att loppisen kommer hitta sin egna identitet igen under 2023, det är en oerhört viktigt verksamhet under dessa ekonomiskt svåra tider och det är med kärlek vi fortsätter arbetet och utvecklingen av Smålands äldsta loppis.

Under året köpte vi in flertalet nya klädhängare då vi märkt att försäljning av kläder har blivit mer populärt.


KULTURHUSETS ORGANISATION

Medlemskap

Under 2023 hade Kultturhuset 343 medlemmar!

Medlemsföreningar

Under 2023 har följande föreningar varit medlemmar i Kulturhuset:

Styrelsen

Ska skrivas nytt här Styrelsen har under året arbetat väldigt hårt med att bygga en ny struktur för den grundläggande stommen av organisationens uppbyggnad. Styrelsen har reviderat “Styrelsedokument för Föreningen Kulturhuset i Jönköping” i samband med det arbetet. Bl.a har ekonomiutskottet avvecklats men en kassör har istället tillsatts inom styrelsen för att komplettera Nätverkstans arbete. Personalutskottet (PU) samt arbetsutskottet (AU) finns kvar, dock enbart innehållandes styrelsemedlemmar till skillnad från tidigare år då personal varit inadjungerad.

Vi har gemensamt sett till att hela styrelsen kunnat få tillfälle att kunskapsutjämnas och planera genom arbetshelger. Vi har bland annat tagit in stiftelsen Nätverkstan för att sköta vår ekonomi. Efter långt arbete med detta kommer vi förhoppningsvis hitta goda rutiner för att kunna skapa större transparens till vår ekonomi för våra aktiva arbetsgrupper, projekt och verkstäder.

I vissa fall har styrelsen fått prioritera sin tid, och detta år har vi valt att säkerställa att grunden för organisationen skall fungera för att verksamhetens innehåll ska i sin tur kunna växa på en stabil grund. Detta har lett till att vissa verksamhetsområden fått vila. Men vi hoppas på att grunden som nu är byggd kommer möjliggöra för flera nya initiativ av verksamhetens innehåll.


Antal medlemsmöten: Vårmöte, höstmöte och ett extra föreningsmöte i maj.

Förtroendevalda:

Ordförande:

  • Alexandra Lann (höstmötet 2021-höstmötet 2023)
  • Jarkko Tauriainen (från höstmötet 2023)

Vice Ordförande:

  • Jacob Olofsson (höstmötet 2021-vårmötet 2023)
  • Alice Hägg (från höstmötet 2023)


Ledamöter

  • Linnea Bertlin (höstmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Paulina Sjöberg (medlemsmötet februari 2022-vårmötet 2023)
  • Henrik Yxing, kassör (vårmötet 2022-vårmötet 2023)
  • Roger Öberg (extra årsmöte 2023-höstmötet 2023)
  • Johan Jonsson (från höstmötet 2023)

Suppleanter:

  • Eli Oskarsson (-vårmötet 2023)
  • Wirena Lopez (vårmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Martin Wikström (vårmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Melina Pollak, kassör (vårmötet 2023-höstmötet 2023)
  • Emilia Levin (vårmötet 2023-höstmötet 2023)
  • Ulf Kindblom (från höstmötet 2023)
  • Anki Östhed (från höstmötet 2023)



Valberedning

  • Ilona, Alex och Jane, vårmötet 2023 - höstmötet 2023
  • Sebastian och Leif, höstmötet 2023 - sittande

Intern demokrati och medlemsinflytande

Kulturhuset är en medlemsstyrd förening som utgår från principen en person en röst. Liksom i alla föreningar är styrelsen underställd årsmötet, samtidigt arbetar vi aktivt för att medlemmarna ska ha inflytande i samtliga viktiga frågor, exempelvis genom medlemsmöten, en särskild transparenspolicy, en egen wiki samt självstyrande arbetsgrupper och verkstäder med egen ekonomi. Besluten ska tas av dem som berörs.


Kulturhusets Wiki Kulturhusets egen Wiki har fortsatt vara ett viktigt verktyg för transparens och öppenhet inom föreningen. Här har medlemmar och andra intresserade bland annat kunna läsa verksamhetsberättelse från föregående år och verksamhetsplan för innevarande år, liksom hur en arbetsgrupp startas, vad en ska tänka på vid öppethållande i Nyfiket, vad som gäller vid städning av Stora Salen eller hur styrelsen är uppbyggd och arbetar.


Kulturhusets verktyg för medlemsinflytande Det är lätt att tala om vikten av gräsrotsorganisering, men en annan sak att få det att fungera i praktiken. För att säkerställa att medlemsinflytande underifrån ska vara möjligt så använder sig Kulturhuset av arbetsgrupper, arrangörsgrupper och självorganiserade verkstäder som verktyg för medlemsinflytande. Vi arbetar också med Piggelinsystemet som ett verktyg för delaktighet och inflytande över inköp till Kulturhusets verksamheter.

Personal

Under våren 2023 förändrades samordnartjänsten till tjänsten Verksamhetssamordnare och tjänstegraden ökade från 80% till 100%.

Personalsttrkan består av 2,5 heltidstjänster, en verksamhetssamordnare på 100%, en lokalvårdare på 100% och en lokaltekniker på 50%. Kulturhuset anlitar Nätverkstan Redovisning för bokföring, viss fakturahantering, utbetalningar och löner.


Uthyrningsverksamheten Uthyrningarna har gått bra under året. Unikt för i år är att sommaren - som brukar vara lite av en lågsäsong - hade fler bokningar än vanligt. Företaget Ankido bokade upp Stora Salen och Nyfikets kök för ett dussintal bröllop.

FASTIGHETEN

Förrådsinventering

Under våren 2023 gjorde lokaltekninkern en omfattande förrådsinventering. Alla förråd i huset är numera kartlagda och en del förändringar, förflyttningar och rensningar har genomförts. Bland annat har Keramiken i Jönköping tagit över bokföringsförrådet i slutet av verkstadskorridoren och inrättat ett lerförråd. Mission och väckelse hyr numera f.d. uthyrningsförrådet på Kulturvinden, uthyrningsförrådet finns i kylskåpsförrådet, och kylskåpen står numera i ingenting-förrådet.

Husfixargruppen

Vill husfixargruppen skriva något här? Ni har ju gjort väldigt mycket saker 2023!