Verksamhetsberättelse 2023

Från Kulturhuset Jönköping Wiki

INTRODUKTION

Kulturhuset har under året förvaltat sin särställning som en gemensam plattform för fri kultur i Jönköpings kommun. Denna särställning grundar sig på behovet av en organisation som fångar upp kulturellt intresserade människor och ger dem resurser, utrymme och ett sammanhang att växa i - oavsett om de är del av en förening eller inte. Kulturhuset har fortsatt vara en plats där folk får utveckla sin skapandelust utan pekpinnar och censur.

KULTURHUSETS VERKSAMHET

Kulturhuset rymmer en mängd verksamheter, alla drivna av föreningens medlemmar. Som förening har Kulturhuset i Jönköping som mål att möjliggjöra, underlätta och uppmuntra kulturella och sociala aktiviteter, arrangemang och projekt i huset. Både stadigvarande verksamheter och tillfälliga projekt fyller en viktig funktion för Kulturhuset.


Arbetsgrupper

Odlingsgrupp2023.jpg

Gemenskap i jul

För 55:e året i rad arragerades Gemenskap i Jul i Jönköping. Som vanligt var Nyfiket öppet under hela julhelgen. Vårt alternativa julfirande möjliggjordes av en arbetsgrupp och ett flertal volontärer som spenderade julhelgen med att servera gratis julfrukost, julfika och julbord. En mängd stora och små företag har skänkt mat, frukt och godsaker till arrangemanget, och tekniska kontoret lånade ut stora kyl- och frysar. Jönköpingsposten skrev en artikel om arrangemanget.


Freeshopen

Freeshop-gruppen har under året möblerat om, städat och skött om freeshopen. Kläder, skor och småsaker är i ständigt omlopp, och det märks att freeshopen används. Ett biljardbord har donerats Kulturhuset och hamnat i Freeshopen, så under året har det dessutom spelats en hel del biljard inne i freeshopen.


Odlingsgruppen

Gruppen startade upp säsongen i mars med frösådd i Nyfiket, sedan följde träffar varje torsdag. Rabatten är en blomsterprakt och i pallkragarna skördade vi bla. tomat , gurka och morötter. Tyvärr dåligt intresse att delta så vi två som blev kvar fick tyvärr ta beslutet att upplösa ”gruppen”. Vi gjorde ordning inför vintern och tackade för oss.

Nyfiket

Kvinnodagen2023.PNG
Sommarcafé2023.PNG

Under det gångna året har aktiviteten i Nyfiket ökat och ökat. Folkköket och startat upp igen och hålls numera varje tisdag 18-20. Drygt 20 nya volontärer har gått Nyfiket-introduktion och en handfull har dessutom gått en ljud- och ljusutbildning i för Nyfiket. Priset på folkköks-käket soppa, bröd och sallad har höjts till 30kr, men folkköket har fortfarande som mål att servera god soppa till ett lågt pris. Fiket har även hållts öppet vid några tillfällen i anslutning till arrangemang i huset, bland annat vid länsfinalen i poetry slam i april, och vid Tatueringsmässan i oktober. Fiket har också hållts öppet av volontärer från Hjärnkoll och RFSL vid några tillfällen då dessa föreningar har haft verksamhet i fiket. Nyfiket har under året fått lite utrutsning donerad, bland annat ett nytt stort ställ för diskbackarna, samt 20st nya bleck med tillhörande ställning. Diskmaskinen har fått sig en helrenovering och kylskåpen och frysarna har lagats och fått lite delar utbytta.


Internationella kvinnodagen

Den 11 mars firades internationella kvinnodagen i Nyfiket. Det ett fullt program från 13:00-20:00 med klädbyte, pärlplatte och pin workshop, skissverksta, stick and poke tatueringar, öppen scen och ett cosplay-framträdande.

Samtididigt arrangerades hantverksmarknaden Fem Fair, där en handfull konsthantverkare sålde keramik, smycken, stickat, akvareller, husdjurs tillbehör, kläder, och stickers. Nyfiket var öppet under hela dagen och sålde våfflor och fika.


Sommarcafé

Under tre sommarmånader, juni till september, drevs Nyfiket genom ett sommarprojekt i samverkan med Brukarrådet, AMA och Café Blåkulla. Nyfiket hölls öppet minst fyra dagar i veckan och serverade mat, fin-fika och glass. Tre praktikanter, personal och ideella sysselsattes och besökare var alltifrån turister till medlemmar, stammisar och förbipasserande. Sommarprojektet gav synergieffekter och fördjupade relationer som varade utöver hösten och vintern. Det visade också på ett alternativt sätt att driva cafét.

Öppna verkstäderna

Vi har 8 stycken verkstäder i Kulturhuset. Dessa drivs helt av våra medlemmar och vi har engagerade ansvariga som lägger ner mycket tid för att säkerställa att verkstäderna rullar på i vanlig ordning. Även i år har vi cirka 100 keramiker som verkar i vår regi. Sprayverkstan har startat upp sin verksamhet, installerat ett ordentligt fläktsystem och har planer för att utveckla verkstaden vidare under de kommande åren. Tygerian har möblerat om i sin lokal och fixat bättre förvaringsytor för medlemmar. Målerian har haft rekordmånga medlemmar - 27 stycken! Några av verkstadsmedlemmarna ses på måndagar, ställer upp bord i korridoren utanför Målerian och målar tillsammans.

De verkstäder som vi har just nu är:

  • Keramiken i Kulturhuset
  • Keramiken i Huskvarna
  • Snicken
  • Målerian
  • Digitala verkstaden
  • Sprayverktan
  • Öppna kontoret
  • Tygerian
Bild på arbete i keramiken.

Sprayverkstan

Under 2023 fastställdes regler och riktlinjer för verkstaden byggdes en stadigvarande lösning för utsug, byggdes ett stort- och två mindre skåp, med filter, belysning och fläktar, möjliggjordes airbrush användning.


Keramikverkstaden i Huskvarna

Verksamhetsåret har varit produktivt i Huskvarna-verkstaden. Sju grupper som träffas varje vecka, 41 medlemmar som stannar kvar och fortsätter ett år till. Intag av 4 nya medlemmar, tre har valt att sluta. Verksamheten har utvecklats på många områden då deltagarna fördjupat sina kunskaper i lera, bränning och glasering.

En kurs av ABF har hållits i lokalerna. Vi producerade 817 studietimmar under 2023 tillsammans i de olika grupperna. 140 ugnar har bränts ungefär under året. Element har bytts i ugnen.


Bild på samlade alster från Keramiken i Huskvarna.

Arrangemangsverksamhet

Under 2023 genomfördes 1908 arrangmang i Kulturhuset, av dessa var cirka 340 föreningens egna arrangemang, varav 231 var interna bokningar, 643 var rena uthyrningar och 694 var medlemsföreningars bokningar.


Exempel på samarbetspartners under 2023

  • TeaterI
  • Teater Tabberas
  • Svensk Undulathobby
  • Rubiks Cube Turnering
  • Postens Seniorer
  • Region Jönköpings Län
  • Jönköpings kommun
  • June Folkhögskola
  • Södra Vätterbygdens konstrunda
  • Mullsjö folkhögskola
  • Kulturskolan
  • RSFL
  • Junis
  • Jönköpings Litteraturhus
  • Löpeld Hardcore
  • Och många fler!

Konstverksamhet

Arbetet med att att måla i trapphuset har fortsatt 2023, men med lite lägre hastighet. Utställningsverksamheten i Nyfiket har tagit fart, mycket tack vare en engagerad och kunnig medlem som står som kontaktperson. Under året har åtminstonde fem individuella konstnärer ställt ut sina alster i Nyfiket.

I vanlig ordning har vi haft Södra Vätterbygdens konstrundas samlingsutställning på Kulturvinden i början av september.

Musikverksamheten

Finsksommarskräll.PNG

Under 2023 har inspelningsstudion nyttjats endast vid ett fåtal tillfällen. Under stora delar 2023 har Inspelningsstudion behövt vara stängd. Verksamheten är planerad att återstarta under kommande år, och då endast med piggelinpoäng som betalmedel. Vid återstarten kommer även ny utrustning anpassad för poddinspelning ha tillkommit.

Vår främsta lokal för spelningar, Insikten, har haft flera spelningar av vår medlemsförening Mission och väckelse, flera välbesökta hardcore-spelningar av Föreningen Löpeld och några noise-spelningar av Kulturföreningen Fängelset (bland annat arret Finsk sommarskräll). I början av året arrangeerade även Residentet spelningar i Insikten - fullt ös!

Öppna repan

Under hösten 2023 fick Öppna Repan en ny ansvarig. Vi såg ett behov av att snygga till lokalen och började med att måla om. Alla inventarier kollades över, trumsetet renoverades, nytt tyg sattes upp i fönstret. Vi snackade med Bilda som kom ner med två elgitarrer och en ny symbal. Utöver detta så köpte vi in en keyboard, en akustisk gitarr och en elbas.

Vi alla vet ju att oordning är det första lilla steget mot kaos. Därför har vi även satt upp väggfästa instrumenthållare, en väggfäst kabelhållare och väggfäste för klaffstolar. Allt för att möta bort den tendens till kaos som ingår i konceptet replokal.

Vi har satt upp en inventarielista samt en “gör-detta-innan-du-går-lapp” vid dörren.

Förhoppningen är att den nu fullt utrustade replokalen, en tydlig struktur kring rutiner för repande samt en god kontakt mellan repande och ansvarig ska leda till en långsiktig hållbar öppen replokal.

Loppisverksamheten

Under 2023 har loppisen ägt rum två gånger i månaden, något som har fungerat bra. Det har även gjort en satning på fler tryckta afficher för att marknadsföra loppisen, under året har ett flertal (otroligt fina) affischer i säsongsanpassade färger tryckts upp. Loppiscafét dessvärre inte varit öppet vid särskilt många av loppistillfällena.

KULTURHUSETS ORGANISATION

Medlemskap

Under 2023 hade Kulturhuset 343 medlemmar!

Medlemsföreningar

Under 2023 har följande föreningar varit medlemmar i Kulturhuset:

Styrelsen

Inför höstmötet 2023 avgick den tidigare styrelsen i sin helhet, och en interimstyrelse tillsattes.

Interimstyrelsen har sedan den tillträdde arbetat med bland annat översyn av föreningens ekonomi, personalfrågor och samverkan med medlemsföreningar.

Styrelsen har haft som ambition att fram till Vårmötet 2024 arbeta med långsiktiga strategiska frågor kring föreningens verksamhet, strukturer och ekonomi, för att ge ökad stabilitet i organisationen och stärka förutsättningarna för fortsätta utveckling av verksamheten. Detta arbete har delvis påbörjats, men rådande omständigheter kring föreningen har gjort att mycket av styrelsens arbete har behövt fokusera på att hantera löpande frågor, med följden att mindre tid har kunnat ägnas åt det långsiktiga strategiska arbetet.


Antal medlemsmöten: Vårmöte, höstmöte och ett extra föreningsmöte i maj.

Förtroendevalda:

Ordförande:

  • Alexandra Lann (höstmötet 2021-höstmötet 2023)
  • Jarkko Tauriainen (från höstmötet 2023)

Vice Ordförande:

  • Jacob Olofsson (höstmötet 2021-vårmötet 2023)
  • Alice Hägg (från höstmötet 2023)


Ledamöter

  • Linnea Bertlin (höstmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Paulina Sjöberg (medlemsmötet februari 2022-vårmötet 2023)
  • Henrik Yxing, kassör (vårmötet 2022-vårmötet 2023)
  • Roger Öberg (extra årsmöte 2023-höstmötet 2023)
  • Johan Jonsson (från höstmötet 2023)

Suppleanter:

  • Eli Oskarsson (-vårmötet 2023)
  • Wirena Lopez (vårmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Martin Wikström (vårmötet 2022-höstmötet 2023)
  • Melina Pollak, kassör (vårmötet 2023-höstmötet 2023)
  • Emilia Levin (vårmötet 2023-höstmötet 2023)
  • Ulf Kindblom (från höstmötet 2023)
  • Anki Östhed (från höstmötet 2023)



Valberedning

  • Ilona, Alex och Jane, vårmötet 2023 - höstmötet 2023
  • Sebastian och Leif, höstmötet 2023 - sittande

Intern demokrati och medlemsinflytande

Kulturhuset är en medlemsstyrd förening som utgår från principen en person en röst. Liksom i alla föreningar är styrelsen underställd årsmötet, samtidigt arbetar vi aktivt för att medlemmarna ska ha inflytande i samtliga viktiga frågor, exempelvis genom medlemsmöten, en särskild transparenspolicy, en egen wiki samt självstyrande arbetsgrupper och verkstäder med egen ekonomi. Besluten ska tas av dem som berörs.


Kulturhusets Wiki Kulturhusets egen Wiki har fortsatt vara ett viktigt verktyg för transparens och öppenhet inom föreningen. Här har medlemmar och andra intresserade bland annat kunna läsa verksamhetsberättelse från föregående år och verksamhetsplan för innevarande år, liksom hur en arbetsgrupp startas, vad en ska tänka på vid öppethållande i Nyfiket, vad som gäller vid städning av Stora Salen eller hur styrelsen är uppbyggd och arbetar.


Kulturhusets verktyg för medlemsinflytande Det är lätt att tala om vikten av gräsrotsorganisering, men en annan sak att få det att fungera i praktiken. För att säkerställa att medlemsinflytande underifrån ska vara möjligt så använder sig Kulturhuset av arbetsgrupper, arrangörsgrupper och självorganiserade verkstäder som verktyg för medlemsinflytande. Vi arbetar också med Piggelinsystemet som ett verktyg för delaktighet och inflytande över inköp till Kulturhusets verksamheter.

Personal

Under våren 2023 förändrades samordnartjänsten till tjänsten Verksamhetssamordnare och tjänstegraden ökade från 80% till 100%.

Personalstyrkan består av 2,5 heltidstjänster, en verksamhetssamordnare på 100%, en lokalvårdare på 100% och en lokaltekniker på 50%. Lokalvårdaren har ansvarat för att våra lokaler hålls städade och att förbrukningsartiklar finns på plats. Lokalteknikern har ansvarat för skötsel av fastigheten och IT/telefoni. Verksamhetssamordnaren har arbetat med uthyrningar, medlemsservice, intern och extern samverkan, samt administrativa sysslor. Kulturhuset anlitar Nätverkstan Redovisning för bokföring, viss fakturahantering, utbetalningar och löner.


Uthyrningsverksamheten Uthyrningarna har gått bra under året. Unikt för i år är att sommaren - som brukar vara lite av en lågsäsong - hade fler bokningar än vanligt. Företaget Ankido bokade upp Stora Salen och Nyfikets kök för ett dussintal bröllop.

FASTIGHETEN

Förrådsinventering

Under våren 2023 gjorde lokaltekninkern en omfattande förrådsinventering. Alla förråd i huset är numera kartlagda och en del förändringar, förflyttningar och rensningar har genomförts. Bland annat har Keramiken i Jönköping tagit över bokföringsförrådet i slutet av verkstadskorridoren och inrättat ett lerförråd. Mission och väckelse hyr numera f.d. uthyrningsförrådet på Kulturvinden, uthyrningsförrådet finns i kylskåpsförrådet, och kylskåpen står numera i ingenting-förrådet.

Husfixargruppen

Under våren 2023 tog några medlemmar initiativ till att starta upp Husfixargruppen, en arbetsgrupp för att organisera ideella som vill vara med och hjälpa till att fixa saker i Kulturhuset samt tillhandahålla verktyg för denna verksamhet.

Exempel på saker gruppen gjort byggt upp en gemensam verktygslåda för ideella fixare felsökt och åtgärdat maskiner i Nyfiket ex diskmaskin, degblandare, kaffebryggare mfl, fixat elfel, vikväggar mm, bytt diverse speciallampor, städat i tak och på högre platser i huset, fixat utrustning och möbler till kontoret, visat runt i huset och introducerat en rad medlemmar till exempelvis Nyfiket och Kulturhuset i stort.