Kultannytt

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kultannytt är arbetsnamnet på vårt nya infoblad.

Musiken[redigera]

Öppna repan[redigera]

Boka öppna repan[redigera]

Öppna verkstäder[redigera]

Keramiken[redigera]

Snicken[redigera]

Är Kulturhuset snickarverkstad och en del av verkstäderna.

Rit-och srivverkstaden[redigera]

Målerian[redigera]

Textilverkstaden[redigera]

Nyfiket[redigera]

Varje tisdag är det Folkkök med öppen scen

Nyfiket är Kulturhusets medlemsdrivna kafé. Liksom resten av verksamheten drivs det ideellt, alltså utan löner.

Nyfiket är alltid öppet:

  • Tisdagar, 18:00 - 20:00
    • Folkköket, soppa, bröd och sallad för en tjuga med öppen scen.
  • Lördagar, 09:00-13:00
    • Loppisfik. Öppet under hela loppisen varje helgfri lördag.

Övriga tider används Nyfiket av oss som är aktiva på Kulturhuset. Oftast kan du få en kaffe. Ibland finns det till och med något att äta eller fika.

Vill du att fiket ska vara öppet mer?[redigera]

Då är du välkommen att engagera dig! Enklast är att bli aktiv i Folkköket. Du kan också starta en verksamhet någon annan dag, exempelvis studiecirkel i bakning, matkulturkvällar eller poesiscen.

Hur funkar det?[redigera]

Vill du och dina kompisar ha öppet i fiket? Då behöver ni först gå bredvid och få introduktion, sen kan ni ha öppet!

Kulturhuset betalar matinköp, genom att du antingen lägger ut själv och får pengar mot kvitto, eller att du pratar med Jonsson på kontoret och lånar pengar till inköp. Ta alltid med alla kvitton tillbaka!

Lagar du mat i fiket där andra betalar för maten, kan du låna pengar av föreningen. Är det bara mat till dig eller till dina kompisar så betalar ni inköpen själva.

För dig som är aktiv i huset, gå det bra att använda fiket, förutsatt att du följer de riktlinjer och instruktioner som finns i köket och fiket.

Efterhand kan du få tagg-bricka med tillgång till fiket, så att du kan öppna när du vill.

En förutsättning för att ha öppet eller laga mat i köket är att du är nykter då du är i fiket.

Folkköket med öppen scen[redigera]

Folkköket har sedan starten varit basen i den ideella driften av Nyfiket. Varje tisdag serveras soppa, sallad och nybakat bröd för en tjuga. Scenen står öppen och den som uppträder får gratis mat. Folkköket har blivit en självklar mötesplats för aktiva i huset, för nya att komma i kontakt med Kulturhuset och en för brokig skara människor i alla åldrar.Nyfiket är Kulturhusets café som drivs av husets medlemmar.


http://wiki.kulturhusetjonkoping.se/index.php/Nyfiket

Kulturhusets hemsida

[1]

Arrangera[redigera]

Det ska vara lätt att arrangera saker på Kulturhuset! Antingen kan du gå med i en grupp eller bli aktiv i en verksamhet som redan finns, eller så kan du och dina kompisar starta en egen arrangörsgrupp!

Olika typer av arrangemang[redigera]

Det finns huvudsakligen tre typer av arrangemang på Kulturhuset:

Kulturhus-arrangemang: Görs genom Föreningen Kulturhuset av dig eller er som blivit medlemmar. Då kostar det ingenting och ni får full tillgång till föreningens resurser och kunskap. Ni kan ha en egen arrangörsgrupp med namn och symbol så länge ni är en del av Föreningen Kulturhuset.

Samarrangemang: Görs i samarbete med Föreningen Kulturhuset. Om ni har en egen förening eller arrangörsgrupp kan ni samarbeta med Föreningen Kulturhuset. Ni kan få olika typer av stöd så som hjälp med ljudteknik, låna köket eller rabatterad hyra. Viktigt att veta är att drogrfrihet är ett krav och eventuellt överskott från arret tillfaller föreningen Kulturhuset. (Om inte annat är överenskommet.)

Egna/privata arrangemang: Ni hyr lokaler, eventuell utrustning och hjälp (ljud- och ljustekniker, vakter osv) av Föreningen Kulturhuset. Ni bestämmer själva vad som ska göras och hur eventuell vinst ska användas. Ni betalar kommersiell hyra och betalar för eventuella extratjänster.

Såhär startar ni en arrangörsgrupp[redigera]

  • Samla dem som vill vara med.
  • Bestäm vad ni ska göra.
  • Fundera på vilket material ni behöver.

Ta kontakt med ett studieförbund för att starta en studiecirkel. Ta kontakt med kommunen för att söka pengar till ert arrangemang eller verksamhet.

Lathundar och checklistor[redigera]

Inspiration[redigera]