Verksamhetsplan 2015

Från Kulturhuset Jönköping Wiki

Syftet för Föreningen Kulturhuset är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Denna verksamhetsplan utgår därför ifrån att vi i Föreningen Kulturhuset behåller den samordnande rollen i huset, att vi fortsätter att förfoga över lokalerna på samma sätt som idag samt att den grundläggande demokratiska principen är en person - en röst, även under år 2015.

Bakgrund

Sedan 1982 har Föreningen Kulturhuset drivit ett Kulturhus i lokalerna på Svavelsticksgränd 7-9 på Tändsticksområdet.

Den 25 april 2013 beslutade politikerna i Jönköping kommunfullmäktige att ta ifrån Föreningen Kulturhuset den samordnande rollen i huset, ersätta det nuvarande medlemsstyret och driften genom en ideell förening med en politiskt styrd kommunal administration och att lokalerna istället ska disponeras av kommunen. Föreningen Kulturhuset skulle vara välkommen, men då under samma villkor och omständigheter som andra föreningar och arrangörer.

Eftersom föreningens syfte är att driva och samordna ett Kulturhus, innebär beslutet i kommunfullmäktiges beslut att föreningen inte kan fullgöra sitt syfte och kommer därför vara tvungen att söka sig till nya lokaler.

Då utbudet av lokaler för förening- och kulturverksamhet redan är begränsade och med Jönköping Kommuns införande av marknadshyror om möjligt blivit ännu svårare, är framtiden för föreningen och all dess verksamhet mycket osäker.

VÅR VERKSAMHET

Allmänt

Föreningen Kulturhuset fungerar sedan starten 1982 som den samordnande kraften i Kulturhuset. Grunden har alltid varit det ideella arbetet som olika aktiva bidragit med genom åren. Verksamheten varierar beroende på vilka som engagerar sig och vad som är aktuellt för tillfället, idéer och engagemang från aktiva deltagare är grunden för att det överhuvudtaget ska finnas en verksamhet. Det vill säga; självaktivitet.

Föreningen Kulturhuset har en särställning som en gemensam plattform för kulturella kreativa verksamheter i Jönköpings kommun. Denna särställning grundar sig på behovet av en organisation som fångar upp kulturellt intresserade människor och ger dom resurser, utrymme och ett sammanhang att växa i. Oavsett om de har en förening eller inte.

Ekonomin vändes i oktober 2012 efter att Föreningen befunnit sig på ruinens brant under flera år och enskilda medlemmar tog pengar ur egen ficka för att rädda föreningen från konkurs. Sedan dess har verksamheten haft en explosionsartad utveckling.

Folkbildning ☜

Folkbildningen ska även i fortsättningen ha en central roll. Vi ska försöka arbeta mer inom ramen för studiecirklar. Fokus ska vara att uppmuntra unga arrangörer till att utveckla sina egna arrangemang.

Deltagarkultur ☜

Självaktivitet ☜

Musikverksamheten

Introduktion

Vi ska fortsätta utveckla musiken i alla dess former på Kulturhuset.

Målet för vår musiksatsning: att återupprätta Kulturhuset som en självklar musikscen och mötesplats för musiker, band och artister från både Jönköping och hela Sverige ska fortsätta.

Kulturhuset är en otroligt viktig plats för Jönköpings musikliv. Här kan unga musiker, arrangörer och musikproducenter genomföra sin första spelning, lära sig ljudteknik, arrangörskap och inspelning.

Sedan vi lyckades vända ekonomin i oktober 2012 har många viktiga steg tagits i denna riktning.

Vi har bland annat:

  • Tillsammans med våra medarrangörer genomfört spelningar och konserter med över 250 band och artister.
  • Genomfört ett tiotal kurser i grundläggande ljudteknik.
  • Byggt upp och startat en fullt utrustad Öppen Replokal.
  • Tagit emot en elev från ljud- och bildgymnasiet samt en elev från Per Brahe-gymnasiet en gång i veckan under läsåret 2013/14, och gett dem praktiskt fördjupande ljudutbildning.
  • Inlett samarbete med studenter på Fotoskolan i Jönköping för dokumentation av våra spelningar.
  • Tagit över drift och administration av konsertlokalen Insikten.
  • Utrustat Insikten med full ljusrigg, fast PA och full backline.
  • I samarbete med Tekniska Kontoret installerat elförsörjning för att klara av framtida utmaningar på detta område.
  • Börjat experimentera med live-inspelningar.
  • Påbörjat uppbyggnad av en ljud- och inspelningsstudio.
  • Påbörjat en översyn och genomgång av våra replokaler.
  • Påbörjat utbildning och certifiering av ljudtekniker.

Vi ser möjligheter till en mycket intressant utveckling för Jönköpings musikliv framöver. Föreningen Kulturhuset är en självklar del i denna utveckling!

Musikscenerna

Under det gångna året har över 200 band och musiker spelat på våra scener i Kulturhuset. Vi har etablerat oss som ett självklart stopp på turnén för band inom flera genrer. Vi har även valts ut för skivreleaser, turnéstart och -avslut.

Konsertlokalen Insikten har sedan föreningens övertagande utvecklats till en permanent scen med full ljusrigg, backline och fast PA. Detta har gjort det möjligt att på kort varsel sätta upp en rad olika spelningar. Flera unga arrangörer har kunnat sätta upp sin första konsert eller har själva stått på scen för första gången. Flera festivaler har också arrangerats under året. Insikten är också utgångspunkt för vår grundläggande ljudkurs.

I Nyfiket har vår scen utrustats med ett större PA, åtta-kanals mixer, reverb och fast scenljus. Scenen har också snyggats till och utvecklats till en inbjudande och mysig scen för mindre spelningar, poesi, författarbesök och lunchlyriken. Detta är också platsen för Öppna Scenen under Folkköket.

Teaterbio, Kulturvinden, Studion och Stora Salen har även använts för spelningar. Dessutom har vi genomfört flera utomhusspelningar där både vår egen portabla scen, samt Bikupans lastbrygga använts som scener. Förhoppningen är att dessa tillfälliga musikscener ska kunna utvecklas ytterligare under året.

Vi ska under det kommande året:

  • Fortsätta utveckla Nyfikets Scen
  • Fortsätta utveckla Insikten med
  • Se över möjligheterna att bygga om Insikten och om möjlig genomföra denna ombyggnad.
  • Utveckla möjligheterna att enkelt genomföra spelningar på fler ställen i huset exempelvis i Studion och Kulturvinden.

Ett mål med vår satsning har hela tiden varit att utveckla erfarenhet, kompetens och utrustning för att kunna köra riktigt stora spelningar i en utsåld Stora Salen! Kanske gör vi detta under det kommande året?

Öppna scenen i Nyfiket

Under året har scenen använts för exempelvis poesi, musik, författarbesök och lunchlyrik.

Den öppna scenen kan bli en självklar plats för oetablerade musiker i Jönköping, därför försöker vi ha aktivitet på scenen varje vecka under folkköket.

I framtiden kan den komma att användas för exempelvis Poetry slam.

Under året ska vi:

  • Utbilda och lära upp minst två personer som själva kan ta hand om öppna scenen.
  • Verka för att skapa en eller flera grupper som ansvarar för arrangemang på scenen i Nyfiket.

Replokalerna

Replokalerna har alltid varit en viktig samlingspunkt för musiker och artister. Många är de band som bildats, repat och gått vidare från huset. Flera har gått vidare till nationella och internationella karriärer, medan andra splittrats inom bara ett par månader. Då flera av de äldre banden flyttat de senaste åren till följd av den osäkerhet som rått kring framtiden, finns nu goda möjligheter att formalisera och genomdriva de förändringar som vi arbetat fram under denna period.

Vi ska därför under året:

  • Genomföra en översyn av våra replokaler och hyresgästerna där.
  • Ta fram nya riktlinjer för verksamhet i replokalerna.
  • I första hand ge plats till unga musiker, framför allt tjejer och i synnerhet subkulturella och alternativa musikstilar.

Kulturhuset ska även fortsättningsvis vara en mötesplats för musiker och artister i alla åldrar. Ungdomar ska kunna få sin första replokal här, samtidigt som äldre musiker ges plats och kan inspirera och stötta de yngre. Kulturhusets replokaler ska också vara en mötesplats för en rad olika musikstilar och genrer.

För de som är i behov av kortare kontrakt eller bara en tillfällig mötesplats ska vi vidare utveckla vår Öppna Replokal.

Öppna replokalen

Den Öppna Repan är en fullt utrustad replokal som öppnades på Kulturhuset förra sommaren. Den uppstod ur behovet av en tillfällig plats för band och musiker som kanske inte ha råd med en egen replokal, som precis startat och inte vet om de kommer fortsätta eller som bara är på genomresa och behöver en tillfällig mötesplats. Sedan starten har den gett plats för allt från punkrock till svensk folkmusik vidare till opera. Detta har även lyfts fram i en stor artikell i Jönköpings-Posten. Den öppna repan har varit en succé.

Vi ska därför under året:

  • Fortsätta arbete för ökat användande av den Öppna Replokalen.
  • Ta fram kontrakt och ett tydligt regelverk för bokning av lokalen.
  • Digitalisera kontrakt och bokning så att musiker ska kunna skriva kontrakt och boka via nätet.

Eftersom många bandkonstellationer och musik skapas i stundens ingivelse, ska vi även framöver tillhandahålla en öppen replokal för tillfälliga konstellationer, kortare musikprojekt och nystartade band och grupper som komplement till de fasta replokalerna.

Målet är att musiker i bästa fall ska kunna upptäcka replokalen och få en tid för sitt första rep samma dag.

Ljud- och inspelningsstudion

Inspelningsmöjligheterna ska fortsätta utvecklas under året. Förhoppningen är att Kulturhuset innan årets slut ska ha en fullt fungerande inspelningsstudio med egen utrustning där band och musiker kan spela in, mixa och producera sin egen musik. En förhoppning är att ljud- och inspelningsstudion ska kunna fungera på ett liknande sätt som de Öppna Verkstäderna.

Under året ska vi:

  • Verka för att Kulturhuset innan årets slut har en fungerande inspelningsstudio.
  • Verka för att skapa en grupp med personer som fungerar som studioansvariga.
  • Försöka utveckla ett system så att Ljud- och inspelningsstudion ska kunna fungera på ett liknande sätt som våra verkstäder.

Målet är att band och artister som repar i Kulturhuset ska kunna spela in sin första demo hos oss.

Ljud- och ljusutbildningar

Våra grundläggande ljudutbildningar har varit en succé. Ett tjugotal personer har utbildats sedan starten sommaren 2013. Projektet med att utbilda blivande arrangörer ska därför fortsätta. Grundkurserna är stommen, men kan utvecklas. Dessutom finns det ett behov av fler personer som kan köra ljuset, samt personer som är mer självgående som ljudtekniker.

Vi ska under året:

  • fortsätta utveckla och genomföra våra grundläggande ljudutbildningar.
  • utveckla en fortsättningskurs för ljudteknik.
  • genomföra minst en grundläggande ljusutbildning.

Målgruppen för dessa utbildningar ska vara personer som är intresserade av att engagera sig i huset och dess verksamhet.

Målet är att Kulturhuset i framtiden även ska kunna certifiera egna ljudtekniker. Dessa ska även kunna hyras in av utomstående arrangörer när de genomför verksamhet i Kulturhuset.

Samarbeten med andra aktörer ☜

Under året som varit har vi samarbetat med en rad olika aktörer, exempelvis de flesta av studieförbunden, kommunen, landstinget, olika event- och bokningsbolag

Vi har också inlett en del nya samarbeten som t.ex. Fotoskolan i Jönköping, Ljud- och Bildgymnasiet, Elvis-NN

Under året ska vi:

  • Utveckla de samarbeten vi redan har.
  • Aktivt söka ny samarbeten med exempelvis skolor, folkhögskolor och andra utbildningsinstitutioner.

Teaterverksamheten ☜

Utveckla våra kontakter med de fria teatergrupper som finns i Jönköping och runt om i regionen för att se vad vi kan göra för att öka deras engagemang och aktivitet i huset.

Vi ska under året:

  • Minst genomföra planerad upprustning av Teaterbion.
  • Fortsätta utreda möjligheterna att renovera Teaterbion och bygga om den till en B-scen. Om möjligt ska denna renovering genomföras under året.
  • Kulturvinden
  • Logen
  • Läktarna
  • Stora Salen

Nyfiket

Nyfiket är Kulturhusets kafé. Sedan 2011 har Nyfiket successivt gått från att drivas med anställd personal till att bara drivas genom ideellt arbete. Anledningen till detta har i första hand varit att konkurenslagstifningen hindrar oss från att ha anställd personal samtidigt som vi tar emot kommunala bidrag, i andra hand har det berott på att vi varit tvungna att säga upp personalen på grund av föreningens ekonomiska situation.

Övergången till ideell drift har tagit tid och har till och från varit tung, men nu börjar driftsformen sätta sig och fler och fler strömmar till och vi har under det senaste året haft möjlighet att utöka öppettiderna.

I takt med att vi tagit kontroll över ekonomin har vi också kunnat göra efterlängtade investeringar i utrustning och inventarier. Vi har också utvecklat strukturer och rutiner för att få den ideella driften att fungera vad det gäller öppethållande, inköp, städning och hygienregler.

Under det kommande året planerar vi att fortsätta utveckla strukturen kring Nyfiket. Syftet är att göra det enklare för folk att komma in, bli aktiva och slutligen självgående.

Målet är att få en bra, hållbar struktur kring alla arrangemang och nuvarande öppetdagar för att framöver kunna utveckla med flera dagar och mer aktivitet.

Gemenskap i jul ☜

Lunchlyrik ☜

Folkköket med öppen scen ☜

Öppna verkstäderna

De Öppna Verkstäderna ligger på andra våningen i Kulturhuset. Här finns sedan tidigare Snicken och Keramiken. Det senaste året har vi öppnat tre nya verkstäder: Målerian, Rit- skriv- och serieverkstan och en textil- och läderverkstad.

Verkstadssatsningen har gjorts i samarbete med Studieförbundet ABF och har varit mycket framgångsrikt. Samarbetet ska därför fortsätta och utvecklas även under 2015.

En screentrycksverkstad är redan planerad och flera är på gång. Bland annat en IT- media och teknikverkstad och ett maker-space.

Syftet med de öppna verkstäderna är att erbjuda utrymme för fritt skapande på användarnas egna villkor. Skapa en verksamhet som är inkluderande, där lusten och kreativiteten flödar.

Vi ska under året:

  • Öppna en screentrycksverkstad inom ramen för hantverksverkstadens verksamhet.
  • Genomföra en gemensam arbetshelg för de öppna verkstäderna.
  • Verka för att i samarbete med ABF öppna fler verkstäder när utrymme ges.

Öppna Kontoret

Många föreningar har behov av en lokal för administration, möten och kontorsarbete en eller max ett par gånger i månaden. Att hyra en hel lokal för en hel månad är inte bara onödigt det innebär också ökade kostnader som exempelvis inköp av kontorsapparater, kontorsmaterial och möbler till lokalen. Detta kan vara stora kostnader för en liten förening.

Kulturhuset har redan idag ett sammanträdesrum som föreningar kan låna för möten, men behoven är ofta större än så. Vi planerar därför att starta ett öppet kontor, där föreningar kan få tillgång till kopieringsapparat, datorer, skärmaskiner osv. Vi planerar också att skaffa licenser för exempelvis bildredigering, lay-out och bokföringsprogram.

Syftet med det Öppna Kontoret är att understödja föreningar med verktyg och resurser som många gånger kan vara dyra och onödiga att äga för varje enskild förening, men som de flesta ändå har behov av då och då.

Vi ska under året:

  • Ta fram en plan för hur det öppna kontoret ska fungera.
  • Ta reda på vad som behövs för att komma igång med det Öppna Kontoret.
  • Eventuellt bygga om för att ge utrymme till detta.

Övriga arrangemang

Under 2014 har vi bland annat gett plats för och samarbetat kring Ung Kultur Möts, KulturDagNatt, SM i Warhammer 40k, SM i bordshockey, LAN, SM i Wordfeud, sport- undulat- frimärks- och spelmässor, stand-up-föreställningar, studentsittningar, festivaler och mycket mycket mer.

Vi har också genomfört en hel del egna arrangemang exempelvis spelningar, poesiföreställningar, utställningar, festivaler

Sammanlagt under året har det på Kulturhuset genomförts drygt NN arrangemang.

Under det kommande året ska vi:

  • Fortsätta utvecklas som samarbetspartner till olika aktörer som vill genomföra arrangemang i huset.
  • Fortsätta understödja och ge plats åt stora arrangemang, SM-tävlingar, mässor och så vidare.
  • Fortsätta uppmuntra och understödja e-sport-, spel- och deltagarkulturen.
  • Genomföra minst två stora arrangemang under året i egen regi, ett på våren och ett på hösten.

VÅR ORGANISATION

Föreningen

Föreningen har sedan starten 1982 varit den samordnande kraften i Kulturhuset. Det är föreningen som ansvarat för driften och administration av huset och dess verksamhet. Den grundläggande demokratiska principen har alltid varit en person - en röst. Anledningen till detta är att vi velat undvika huggsexa mellan de olika medlemsföreningarna där var och en slåss för sitt eget utrymme och del av resurserna i den gemensamma föreningen. Med nuvarande driftsformen har Föreningen Kulturhuset varit tvungen att se till allas bästa och försöka fördela resurser och utrymme mellan de olika aktörerna i huset.

Styrelsearbete

Styrelsen har ansvar för att beslut på medlems- och föreningsmötena genomförs.

Styrelsen ska under året:

  • gå igenom beslut tagna de senaste åren för att kontrollera vad som inte blivit genomfört och om det ska genomföras framöver.
  • Styrelsen skall verka för att använda/utvärdera/uppdatera styrelsedokumentet aktivt för att göra arbetet lättare.
  • Styrelsen skall genomföra arbetshelger två gånger om året(då man går igenom saker som behöver bearbetas i husets verksamhet, sådant man aldrig annars hinner.)
  • "mötesfunktioner som delas ut innan varje möte(hålla koll på tid etc etc)

Enskilda medlemmar

Många verkar bli medlemmar för att visa stöd för verksamheten, medan många som är aktiva i huset inte är medlemmar. När vi genomförde vår enkät-undersökning i samband med vår egen utredning "Växthus - en alternativ utredning" kom det fram att endast 17% av de som svarat på enkäten var medlem i någon förening i huset.

Vi ska därför under året:

  • Arbeta för att fler av våra medlemmar ska bli aktiva i husets verksamhet, framförallt vad det gäller beslutsfattande och drift av huset och verksamheten.

Medlemsföreningar

De föreningar som har regelbunden verksamhet i Kulturhuset har möjlighet att bli medlemsförening i Föreningen Kulturhuset. Medlemsföreningarna har oftast förtur vid bokning av lokaler och reducerade hyror. Kulturhuset har för tillfället elva medlemsföreningar.

Dessa är:

Under året som gått har vi försökt ta reda på hur vi kan utveckla vårt stöd till medlemsföreningarna, tagit reda på i vilka frågor de eventuellt vill ha mer inflytande och om de i så fall är beredda att ta mer gemensamt ansvar för resten av husets verksamhet.

Under det kommande året ska KF:

  • Utveckla

Under det kommande året ska vi fortsätta vår samverkan med medlemsföreningarna, målet är att göra dem mer delaktiga i hela husets verksamhet.

Uthyrningsverksamhet

Kulturmåndag ☜

Kulturmåndag startade under hösten och har utvecklats till ett viktigt forum för aktiva i huset. Det har också blivit ett sätt för nya personer att snabbt komma in och bli aktiva i verksamheten.

Vi ska under året:

  • Utveckla Kulturmåndag till den självklara mötesplatsen för aktiva i huset.
  • Utveckla Kulturmåndag till det självklara inkörsporten för nya aktiva i huset.
  • Integrera arbetsgrupperna som utvecklats under Kulturmåndag till självklara

Det ska heta Husmåndag - Tim

Inflytande och delaktighet ☜

Vi sträva efter att utveckla Kulturhusets wiki till ett redskap som tjänar aktiva i huset.

"Det främsta syftet av den här sidan är att skapa lika förutsättningar för alla att engagera sig i Kulturhusets verksamhet. På sidan kan man hitta information om de organiserade grupperna som jobbar med kampen om huset, grupper som har olika former av arrangemang och mycket mer." -Tim

Administration ☜

Vi ska Utveckla möjligheter att boka lokaler, loppis Få igång så att vårt bokningssystem finns online.

Lokalbokning ☜

Hemsidan ☜

Samarbeten andra organisationer ☜

Vi ska verka för att fortsätta och utveckla samarbetena med June Folkhögskolan samt Ljud- och bildgymnasiet sa

Vi ska utreda möjligheterna att söka medlemsskap i Trans European Halles som är ett initiativ från Mejeriet i Lund. Det är ett nätverk för alternativa kulturcentrum.

HUSET

Lokaler

Föreningen Kulturhuset har unika möjligheter att erbjuda flexibla och användarvänliga lokaler som lätt anpassas efter våra målgruppers väldigt olika behov.

Vi räknar med att behovet av anpassningsbara och dynamiska lokaler kommer att öka till följd av att många föreningar i Jönköping tvingas bort från sina nuvarande lokaler.

Kombinationen av föreningslokaler och mer öppna utrymmen och lokaler ska finnas kvar.

Utvecklingen mot mer öppna verksamheter, i form av exempelvis verkstäderna, öppna replokalen och projektet med ljud- och inspelningsstudion ska därför fortsätta.

När lokaler sägs upp eller fasta verksamheter flyttas ska vi försöka hitta lösningar för ännu mer öppen och inkluderande verksamhet.

Vi ska därför under året:

  • Fortsätta samtalen med Tekniska Kontoret om hur vi skapar bättre tillgänglighet och ökar lokalernas användningsområden.
  • Verka för att skapa fler scener i Kulturhuset.
  • Se över möjligheterna att bygga om Teaterbion och uppgradera denna till en B-scen, och om möjligt påbörja denna ombyggnad. (Se vidare under rubriken Teaterverksamheten.)
  • Utveckla scenen i Nyfiket utifrån de behov som finns. (Se vidare under rubriken Musikverksamheten.)
  • Se över möjligheterna att bygga ut Insikten genom att exempelvis öppna upp för större publik, samt bygga ett ordentligt ljud- och ljusbås. Om möjligt ska denna denna renovering påbörjas. (Se vidare under rubriken Musikverksamheten.)
  • Utveckla möjligheterna att understödja medlemsföreningar och andra föreningar i behov av utrymme och verktyg för sin verksamhet.
  • Om möjligt påbörja byggandet av ett öppet kontor med plats för datorer, kopiatorn, laminering, skärmaskinen och annan kontorsutrustning samt licenser för exempelvis bildredigering, lay-outprogram och bokföringsprogram. (Se vidare under rubriken Öppna Kontoret.)
  • Utöka möjligheterna och utrymmet för förvaring för olika föreningar, exempelvis se över lösningen med gallerburar på kallvinden. (Se vidare under rubriken Medlemsföreningarna.)
  • Se till att städ- och vaktmästeri flyttas till en mer central plats i huset.
  • Undersöka möjligheterna att utveckla Stora Salen och eventuellt Studion till en gemensam konferens- fest-, spelning- musik- m.m.-sal med flyttbara väggar och plats för upp till 1500 personer. (Se vidare under Uthyrningsverksamhet.)
  • Se över möjligheterna att söka stöd från exempelvis Boverket, Allmänna Arvsfonden och liknande myndigheter för genomförandet av dessa renoverings- och ombyggnadsprojekt.

Sammanfattning: