Skillnad mellan versioner av "Verksamhetsberättelse 2014"

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Rad 12: Rad 12:
 
Under året har stora satsningar gjort på framförallt de öppna verkstäderna och musikverksamheten.  
 
Under året har stora satsningar gjort på framförallt de öppna verkstäderna och musikverksamheten.  
  
De öppna verkstäderna har växt från att vara två till att bli fem. Ett omfattande arbete har gjorts med att bl.a. rusta upp keramiken och att skaffa material för att kunna starta tre nya verkstäder. Flera personer har lagt ner otroligt många ideella timmar på att kunna få gamla som nya verkstäder att fungera på ett bra sätt. ABF har också hjälpt till med att finansiera och stötta verksamheten. Se mer under Öppna Verkstäder.
+
De öppna verkstäderna har växt från att vara två till att bli fem. Ett omfattande arbete har gjorts med att bl.a. rusta upp keramiken och att skaffa material för att kunna starta tre nya verkstäder. Flera personer har lagt ner otroligt många ideella timmar på att kunna få gamla som nya verkstäder att fungera på ett bra sätt. ABF har också hjälpt till med att finansiera och stötta verksamheten. Se mer under ''[[Verksamhetsplan_2015#.C3.96ppna_verkst.C3.A4derna|Öppna Verkstäder]]''.
  
 
Musikverksamheten ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠
 
Musikverksamheten ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠

Versionen från 12 april 2015 kl. 11.58

Arbetet med Föreningen Kulturhusets Verksamhetsberättelse för 2014 genomförs här. Välkommen att hjälpa till!


☠ INTRODUKTION ☠

Nulägesbeskrivning

Kampen om huset

Satsningar

Under året har stora satsningar gjort på framförallt de öppna verkstäderna och musikverksamheten.

De öppna verkstäderna har växt från att vara två till att bli fem. Ett omfattande arbete har gjorts med att bl.a. rusta upp keramiken och att skaffa material för att kunna starta tre nya verkstäder. Flera personer har lagt ner otroligt många ideella timmar på att kunna få gamla som nya verkstäder att fungera på ett bra sätt. ABF har också hjälpt till med att finansiera och stötta verksamheten. Se mer under Öppna Verkstäder.

Musikverksamheten ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠

VÅR VERKSAMHET

Här presenteras den verksamhet i Kulturhuset som Föreningen Kulturhuset möjliggör och står för. Alltså det som kommunen skulle tvingas driva eller ta ansvar för om de vill ta över styret i huset.

✎ Arrangemangsverksamhet

Under 2014 genomfördes uppskattningsvis 1415 arrangemang i Kulturhuset. Av dessa var 490 föreningens egna, 875 var samarrangemang och cirka 50 var rena uthyrningar som genomfördes av någon annan, men i våra lokaler.

Utöver detta repade band, folk var aktiva i verkstäderna, genomgick utbildningar, repade inför föreställningar eller var aktiva i medlemsföreningarnas egna aktiviteter (exempelvis öppethållande på GoB-lokalen eller Bokcafét, föreningsmöten, förberedelser eller planering av aktiviteter och verksamhet och så vidare).

Egna arrangemang

Loppis, Gemenskap i Jul, Folkkök med Öppen Scen, Kulturhuset on Tour, spelningar, poesi, föredrag

Sådant vi genomfört själva.

Spelningar, poesi, teater, föredrag, gemenskap i jul, loppis,

Samarrangemang

Sådant vi genomfört tillsammans med andra, där vi antingen är samarrangör, bidrar med exempelvis reducerad hyra

SM i Wordfeud, Attention Jönköping, Share Music Sweden, Spelningar (Mission och Väckelse, JKPG SxE), Folkhögskolor, Studieförbund, fria grupper och så vidare.

Särskilda arrangemang

 • Kulturhusets dag, 11 januari: dagen då kommunen skulle tagit över driften av huset fyllde vi det spelningar, filmvisning, konstutställningar, aktivitet i verkstäderna, mat och häng i Nyfiket. Drygt 1100 personer besökte huset under hela dagen.
 • Vår stad, 1-2 mars: under Vår Stad arrangerades en rad föredrag, diskussioner, panelsamtal med mera kring frågorna om stadens utveckling, vilka som får finnas och vilka som trycks undan från det offentliga rummet. Drygt 600 personer
 • Nazifri zon, 30 april: Festivalen arrangerades på Kulturhuset tillsammans med flera andra lokala kulturaktörer och innehöll ca 20 band/artister på två olika scener. Festivalen arrangerades som en del av det breda motståndet i och med Svenskarnas partis besök i Jönköping.
 • Lilla kulturfestivalen, 6 juni:
 • Elden är lös, 29 aug - 14 sept:
 • Öppet hus, 29 nov:
 • SM i Warhammer 40k, 5-6 dec:

Andras arrangemang

Här hamnar det som är rena uthyrningar exempelvis spelning med Serbiens bidrag till Eurovision-songcontest, stand-up med Özz Nujen, skönhetsmässa, sportmässa, tyskt sprutdisco, elviskonsert, undulatutställning med svensk fågelhobby och mycket annat.

Freeshopen ✔

I utrymmet mellan Nyfiket och Studion finns sedan ett par år en freeshop med gratis kläder, böcker och en del andra prylar. Vad som började med ett klädställ, har nu utvidgats till att omfatta över 20 kvm.

Under 2014 har freeshopen renoverats och målats om, det städats ordentligt och snyggats till. Rotationen på prylar och framförallt kläder är omfattande. Nya saker har löpande lämnats in till freeshopen.

Gemenskap i jul ✔

Gemenskap i Jul arrangerades traditionsenligt för 46e året i rad. Arrangemanget var som vanligt mycket välbesökt och väldigt uppskattat. Mellan 500 - 1000 personer deltog i firandet.

Gemenskap i Jul är ett alternativt julfirande i tre dagar som hållit till på Kulturhuset sedan starten 1982. Gratis och därför öppet för alla.

Konstverksamhet ✔

På Kulturhuset genomförs varje år en rad olika konstutställningar, installationer och workshops av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Under året har vi bland annat haft besök av konstskolan i Berlin, regelbundna utställningar i Nyfiket, en stor installation på vinden med mera.

Utställningar

Fotoskolans utställning "Remember my name" på Kulturhusets Vind. Bild: Nathalie Evrung. (2014-06-04)

Under året som gått har vi gett plats åt en rad olika utställningar. Kulturvinden har vid ett tiotal tillfällen använts för olika konst- foto- och formgivarutställningar. Nyfiket har regelbundet använts för olika former av utställningar av mestadels lokala konstnärer.

Verkstäderna

Genom nysatsningen håller verkstäderna på att utvecklas till en fantastisk mötesplats för konstnärer med en rad olika inriktningar. Möjligheterna till samarbeten är mycket goda. Genom att skapa ett gemensamt utrymme mellan verkstäderna ökar möjligheterna ytterliggare för nya samarbeten framöver. Läs vidare om utvecklingen under Öppna Verkstäder.

Väggmålningar, affischer och konst i huset

Både i repakorridoren och på andra våningen pryds väggarna av gamla affischer från spelningar och arrangemang som varit i huset. Affischernas historiska värde lyftes fram i den kulturhistoriska utredningen av Tändsticksområdet som gjordes av Thyrens AB på uppdrag av kommunen under våren 2014. De vittnar både om Kulturhuset historia och Jönköping roll som kulturstad.

I repakoridoren finns sedan gammalt en rad olika musikrelaterade målningar. Under året påbörjades arbetet med nya musikmålningar.

Under året har gamla affischer satts upp på nytt och den nya affischväggen i Nyfiket är nu täckt till hälften med affischer från olika arrangemang de senaste åren.

Samarbeten med andra

Under året har vi samarbetat med bland annat konst- och formlinjen på Mullsjö Folkhögskola, Grafisk Form och kommunikation på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Fotoskolan i Jönköping och Klasse Ikemura (Berlin).

Loppisverksamhet ✔

Loppisen en mötesplats för folk från hela regionen, varje helgfri lördag på Kulturhuset. (2014-11-08)

Smålands största loppis har som vanligt genomförts varje helgfri lördag av ideella loppisentusiaster. På loppisen, som är en grundbult i Kulturhusets verksamhet, möts hundratals människor varje lördag. Vissa åker över 15 mil varje lördag för att besöka eller sälja där. I början och i slutet på året har det varit en viss nedgång jämfört med tidigare år vilken vi förknippar med den osäkerhet som rört husets framtid.

✎ Musikverksamheten ☜

Utveckling, digitalisering, inspelning, upprustning, ljudbild.

Ljud- och inspelningsstudion ☜

Ideellt aktiva i Kulturhuset har under året skapat en fullt fungerande ljud- och inspelningsstudio. Band har spelat in låtar i studion som de senare har släppt på nätet. Band har även kommit med färdiginspelad musik och använt ljudstudion för att lägga ljudspår på låtar. För övrigt har det varit en massa experimenterande med ljud i studion. Som ett exempel experimenterade vi med live-inspelning på konserterna. Första gången spelade vi in Nocturnal och Hypnos under deras spelning. När vi släppte inspelningen på nätet hörde det ena bandets skivbolag av sig och sa att vi måste plocka ner materialet på grund av att det var av för bra kvalitet och att de ännu inte hunnit släppa bandets singel.

Replokalerna ☜

Replokalerna har fortsatt vara en viktig samlingspunkt för musiker i Jönköping. Den öppna replokalen (se nedan) har varit en bra inkörsport för band som sedan skaffat fasta replokaler hos oss. Vi har gjort en översyn av riktlinjerna för replokalerna och därmed i större utsträckning börjat premiera unga och framför allt kvinnliga musiker. Det har kommit in nya band i en tredjedel av replokalerna i takt med att de äldre banden lämnat. Hälften av våra nytillkomna band har kvinnliga sångerskor.

Spelningar

Kulturhuset är en självklar live-scen i Jönköping. Under året har sex olika arrangörsgrupper satt upp spelningar med över 130 band och artister.

Utbildningar

Melle, praktikant från Ljud-och bildskolan, löder en högtalare.

Mellan tio och femton personer har genomgått Kulturhusets grundläggande ljudutbildning under året. Vi har dessutom tagit emot en elev från Ljud- och bildgymnasiet samt en elev från Per Brahegymnasiet en gång i veckan under läsåret 13/14. De har fått ljudutbildning och gått från att vara assistenter till att till sist agera som ljudtekniker med fullt eget ansvar. Riktlinjer för certifiering av egna ljudtekniker har tagits fram. Dessa ska exempelvis kunna hyras in av utomstående arrangörer när de genomför verksamhet i Kulturhuset.

Öppna replokalen

Den öppna replokalen har fungerat som en sluss för unga musiker. Drygt 10 band har bildats i denna lokal under året. Den ger plats för allt från punkrock till opera. Under hösten gjordes ett stort reportage om den öppna replokalen och dess verksamhet i Jönköpings Posten, med fokus på operasångaren Jimmy Nejd.

Nyfiket

Folkkök-tummeupp.jpg

Nyfiket har fortsatt vara en väldigt viktig mötesplats, samlingspunkt och ett nav i husets verksamhet, i synnerhet vid stora arrangemang eller när det hänt mycket olika saker i huset samtidigt. Här har möten och samarbeten uppståt som annars kanske inte hade ägt rum. Människor från vitt skilda grupper, föreningar och sammanhang tvingas samsas, dela på utrymmet och samarbeta för att få det hela att fungera.

Ett exempel är helgen kring den 8 november då dansbandet Jive spelade i stora salen samtidigt som punkbanden Charta 77 och Vildvittra lirade i Insikten. Då möttes sportdansare och punkare i köket. Banden serverades hemlagat käk samtidigt som buffén till dansarrangemanget pytsades ut ur köket.

Ett par veckor tidigare samsades kockarna från Stockmakaren som lagade tapasbuffé till en födelsedagsfest på vinden med ideellt aktiva som lagade vegetariska hamburgare och paj till en kulturkväll i Nyfiket.

Nyfiket är grundbulten i många av Kulturhusets öppna arrangemang och verksamheter, där Gemenskap i Jul nog är det mest kända exemplet.

Inget av ovanstående hade förmodligen varit möjligt om inte Nyfiket drivits på det sätt det gör idag.

Scenen i Nyfiket

Lunchlyriken flyttade in på Kulturhuset efter att ha blivit bortknuffad från Spira.

Scenen i Nyfiket fungerar dels som Öppen Scen under Folkköket men har även gett plats för en rad arrangemang inom poesi, dans, teater, lyrik och musik under 2014. Sammanlagt har ett hundratal akter genomförts.

Löpande verksamhet

Under året som gått har det bland annat varit folkkök varje tisdag med soppa, bröd och sallad för tjugo kronor, samt öppen scen. Dessutom har vi löpande haft bland annat babycafé, kampmåndag, brädspelscafé, hantverkscafé, lunchlyrik, loppisfik och pizzasöndag.

Större arrangemang

Gemenskap i Jul, Kulturhusets dag, åttonde mars-fest, Elden är lös samt flera olika festivaler och mässor har alla tagit del av Nyfikets kök och verksamhet.

✎ Teaterverksamhet

Vulkanteaterns improteatergrupp i Nyfiket. (Kulturhuset, 2014-05-14)

Under året har genomförts ett tjugotal föreställningar på Kulturhuset och ett stort antal teaterrepetitioner med ett flertal teaterföreningar, bland annat Teaterstickorna, Teater Edvin, ABF och Vulkanteatern samt med ett par fria teatergrupper utan föreningstillhörighet. Vi har också huserat ett flertal repetitionstillfällen för teaterproduktioner i och utanför huset. Vi har även tagit initiativet till att bilda ett arrangörskollektiv runt amatörteater i våra lokaler som planerar att dela på de tekniska resurserna som behövs för en teaterproduktion.

Teaterbion

Under året har det börjat planeras för en uppgradering av Teaterbion och sminklogen.

Kulturvinden som teaterlokal

Planerna på att utveckla kulturvinden som teaterlokal har fortsatt, vår gradäng och ljusråerna har nyttjats och uppskattats vid teaterproduktioner på vinden.

✂ Öppna verkstäderna

De öppna verkstäderna som finns på övervåningen i Kulturhuset är ett forum för kreativitet där folk kan utveckla sina kunskaper samt lära varandra både ett och annat. Verkstäderna har under året drivits helt ideellt, i stora delar i studiecirkelform, med stöd från ABF. Verkstäderna har fortsatt att utvecklas som en plattform för människor som vill lära sej kreativa arbetsformer, och som har varit öppen för en mycket stor allmänhet med anledning av att det varit så billigt att bli medlem i verkstäderna.

Befintliga verkstäder

Under året har studieverksamhet hållits i såväl Snicken som Keramiken. Keramiken har fått sin ugn lagad vilket har lett till att man under tisdagarna har kunnat ha löpande öppethus-verksamhet där folk har fått lära sig att dreja, glasera m.m. Snicken har haft ungefär två studiecirklar i veckan där folk bl.a. har renoverat möbler.

Nya verkstäder

Tre nya verkstäder har öppnat: Rit-, Skriv- och Serietecknarverkstaden, Målerian och Tygerian. I Rit-, Skriv- och Serietecknarverkstaden har bland annat hållits studiecirklar i kreativt skrivande varje tisdag. Målerian har haft en omfattande verksamhet där folk har träffats och målat tillsammans. I Tygerian har det varit öppet för sömnad, stickning m.m.

Samarbete med ABF

Under januari inledde ABF och Kulturhuset ett samarbete kring verkstäderna. Samarbetet innebar inledningsvis att öppna de nya verkstäderna och har sedan under året utvecklats till att bli ett omfattande samarbete kring verkstädernas drift och funktion.

VÅR ORGANISATION

Här presenteras föreningen, administrationen och hur folk blir delaktiga och skaffar sig inflytande i verksamheten. Varför organisationen ser ut som den gör. Och hur vi arbetar för att öka öppenheten, transparensen och medbestämmandet i huset.

✂ Föreningen

Enskilda medlemmar

Priset för att vara medlem i Kulturhuset har fortsatt att vara 100 kr per år för folk över 26 och 50 kr per år för folk under 26 år. Vidare har det kostat 100 kr per år för att vara medlem i en verkstad. Ungefär 250 personer av alla aktiva i huset har varit medlemmar, vilket visar på hur otroligt många människor som är aktiverade i huset utan att tillhöra någon förening.

Medlemsföreningarna

Under 2014 har följande föreningar varit medlemmar i Kulturhuset:


Assyriska Babylonföreningen

Bosniska Kulturföreningen Hercegovina

Folkets Bio i Jönköping

Föreningen Motionsrummet

Gameboards and Broadswords Syd

Jönköpings FN-förening

Jönköpings Sportdansklubb

Kulturföreningen Bokcafét i Jönköping

Medeltidsföreningen Juneborg

RF Mission och väckelse

Vulkanteatern

Styrelsen

Som förtroendevalda har följande personer suttit mellan vårmötet 2014 och vårmötet 2015:


Ordförande:

Erik Berglund


Vice ordförande:

Thea Widlund (till höstmötet 2014)

Sara Norman Heckscher (ordinarie ledamot till höstmötet 2014, därefter vice ordförande)


Sebastian Dahlander

Anders Engrup (från höstmötet 2014)

Matilda Larsson (från höstmötet 2014)

Ronja Larsson (från höstmötet 2014)

Kosh Mörk (från höstmötet 2014)

Kjell Olofsson

Camilla Sundberg (till höstmötet 2014)

Tim Wetterek Andersson


Valberedning:

Timea Jakobsson

Leif Bergman

Terese Lindell

✎ Inflytande och delaktighet

Varför den ideella driften och föreningsstyret är en förutsättning för den breda och omfattande verksamhet som finns idag och hur den utvecklats under året.

Husmåndag

Kampmåndag!: Nu blir det bara mera ös - för nu jävlar är elden lös!

I början av hösten startade vi våra Kampmåndagar. Hus/kampmåndag utvecklades snabbt till ett forum för aktiva i huset. Det har också blivit ett sätt för nya personer att snabbt komma in och bli aktiva i verksamheten.

De direkta resultaten av husmåndag är bland annat att Nyfiket har målats om, att Freeshopen har organiserats samt att demokratiseringsprocessen i huset har utvecklats i snabb takt.

Kulturhusets Wiki

Kulturhuset Wiki är ett resultat ur Kampmåndagarna som startades under hösten. Wikin utvecklades snabbt till ett redskap där vi kan dela information, lägga upp filer, bilder, rapportera om gruppers aktivitet och så vidare.

Den kom snabbt till användning. Exempelvis har både Verksamhetsplan 2015 och denna verksamhetsberättelse kommit till genom Wikin. Vem som helst har kunnat gå in och lägga till, ta bort och ändra i detta dokument, fram till höstmötet. Detta är ett ganska unikt sätt att jobba, och något som vi vill utveckla framöver.

Det främsta syftet med wikin är att skapa lika förutsättningar för alla att engagera sig i Kulturhusets verksamhet. På sidan kan en hitta information om de organiserade grupperna som jobbar med kampen för huset, grupper som har olika former av arrangemang och mycket mer.

✂ Informationsspridning och reklam

Kulturhuset on tour

Kulturhuset on Tour besökte Råslätt med grafittivägg och musik.

Under hösten genomfördes Kulturhuset on tour, då ett tiotal platser bland annat Huskvarna, Västra Torget, Bankeryd, Österängen, Råslätt och Tenhult besöktes. En rad aktiviteter genomfördes på de olika platserna. Genomslaget var lyckat och responsen bra.

Informationsmaterial

Under hösten färdigställdes en informationsfolder om Kulturhuset och dess verksamhet. Foldern trycktes i 2000 exemplar och har börjat spridas under slutet av året.

Deltagande i arrangemang utanför huset

Vi deltog med informationsbord under bland annat Huskvarna Rock and Art och KulturDagNatt.

✎ Media och press

 • Lägesbeskrivning.
 • Utveckling.
 • Mediatäckningen under år 2014 var exceptionell. Ungefär 300-350 artiklar publicerades om allt ifrån konflikten mellan kommunen och Kulturhuset till de nyöppnade verkstäderna.

✂ Administration

Administrationens huvudsakliga funktion är att tillgodose verksamma i husets aktiviteter, idéer och engagemang, samt att ansvara för ekonomi, lokaluthyrning och loppisbokning.

Uthyrningsverksamhet

Uthyrningsverksamheten har under året gått jämförelsevis bra, vi har genom att hyra ut våra lokaler kunnat finansiera en hel del av vår löpande verksamhet samt våra egna kultursatsningar. Dessutom har vi genom våra hyresrabatter kunnat stödja och delfinansiera ett flertal arrangemang vars syfte har varit närliggande vårat eget. Vår kundkrets har under året ökat avsevärt; många fler har hittat oss och nyttjat möjligheten att hyra lokaler hos oss, inte helt sällan med motivationen att de vill stödja vår verksamhet. Att hyra på Kulturhuset har fortsatt vara billigt, charmigt och bra, men även ett bra sätt att stödja den fria kulturen i Jönköping. Under 2014 har en hel del återkommande kunder även fortsatt lägga sina årliga arrangemang hos oss.

Hemsidan

Hemsidan har gjorts om under året för att bli mer lättillgänglig och en bättre funktion för informationsspridning. Den nya hemsidan finns på adressen http://www.kulturhusetjonkoping.se. På sidan har det också utvecklats funktioner för att anmäla intresse för att vara med under föreningens aktiviteter som exempelvis folk- och pizzakök.

Personal

Osäkerheten för personalen var stor under året eftersom föreningen inte kunde ge någon information om deras fortsatta arbetssituation efter årsskiftet 14/15. Personalmöten har hållits en gång i månaden med föreningens personalutskott.

FASTIGHETEN

Kulturhusets verksamhet och organisation inryms i fastigheten på Svavelsticksgränd 7-9. Fastigheten ägs av Jönköpings Kommun, förvaltas av Tekniska Kontoret och verksamheten drivs och samordnas av Föreningen Kulturhuset sedan 1982.

✎ Lokalerna

Kulturvinden, lördag, 2014-09-06
Kulturvinden, söndag, 2014-09-07
Kulturvinden, måndag, 2014-09-08
 • Lägesbeskrivning.
 • Användning.
 • Utveckling.

Föreningen Kulturhuset har unika möjligheter att erbjuda flexibla och användarvänliga lokaler som lätt anpassas efter våra målgruppers väldigt olika behov.

Vi räknar med att behovet av anpassningsbara och dynamiska lokaler kommer att öka till följd av att många föreningar i Jönköping tvingas bort från sina nuvarande lokaler.

Kombinationen av föreningslokaler och mer öppna utrymmen och lokaler ska finnas kvar.

Utvecklingen mot mer öppna verksamheter, i form av exempelvis verkstäderna, öppna replokalen och projektet med ljud- och inspelningsstudion ska därför fortsätta.

När lokaler sägs upp eller fasta verksamheter flyttas ska vi försöka hitta lösningar för ännu mer öppen och inkluderande verksamhet.

✎ Renoveringen - de 6 miljonerna

 • Lägesbeskrivning.
 • Planering.
 • Utveckling.

✎ Underhåll och drift

 • Lägesbeskrivning.
 • Utveckling.