Verksamhetsplan 2019

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Version från den 26 mars 2020 kl. 03.03 av Doktormårten (diskussion | bidrag) (kategorifix)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
KULT verksamhetsplan-2017-framsida.jpg

Syftet för Föreningen Kulturhuset är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Denna verksamhetsplan bygger på principen att vi i Föreningen Kulturhuset innehar den samordnande rollen i huset, att vi förfogar över lokalerna samt att den grundläggande demokratiska principen är en person - en röst, även under verksamhetsåret 2019.


INTRODUKTION[redigera]

Öppet hus

Kulturhuset har en särställning som en gemensam plattform för kulturella kreativa verksamheter i Jönköpings kommun. Denna särställning grundar sig på behovet av en organisation som fångar upp kulturellt intresserade människor och ger dom resurser, utrymme samt ett sammanhang att växa i. Oavsett om de har en förening eller inte. Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Oavsett om det är framtida kulturkonsumenter, kreatörer eller kulturella kreativa näringar som för tillfället är på tapeten att skapa, så måste alla dessa ha en plats där deras kulturintresse väcks, där deras skapandelust får utvecklas och deras talang får skina, utan pekpinnar och censur. Detta är av Kulturhusets viktigaste funktioner.

Kulturhuset som social och kulturell mötesplats[redigera]

Körsbärsblom i april! ♥

Kulturhuset roll har alltid varit mångbottnad. Utöver all den kulturverksamhet som tar plats och genomförs i huset är huset också en plattform för personer som inte ingår i någon förening, som inte har någon klar plan för vad deras närvaro ska leda till, för folk som behöver ett nytt sammanhang för att deras gamla sammanhang spelat ut sin roll eller blivit destruktivt. Det är en plats där folk kan aktivera sig efter förmåga och bli en del av det fria kulturlivet i Jönköping. Kulturhuset har många gånger fungerat som ett skyddsnät som fångat upp individer och initiativ som lätt faller mellan stolarna eller kanske inte ryms inom kommunens egen organisation. Genom deltagarkulturen inkluderas människor till att själva vara med och utveckla sin egen aktivitet. På detta sätt har Kulturhuset blivit ett unikt komplement till Jönköping Kommuns ordinarie verksamhet.

Brädspel på G&B Syd med folk i Keramiken i bakgrunden. (2014-01-11)

VÅR VERKSAMHET[redigera]

Här presenteras den verksamhet i Kulturhuset som Föreningen Kulturhuset möjliggör och står för.

Freeshopen[redigera]

Freeshopen är en verksamhet som drivs av Freeshop-gruppen. I Freeshopen kan du ta något du behöver och om du har något du inte behöver kan du lämna det. På så vis kan saker fortsätta brukas istället för att kastas bort eller bli liggande oanvänt.

Plan för 2019:

 • Köpa in fler klädställningar och hyllor.
 • Samarbeta med personer som säljer på Loppisen, att överblivna kläder och saker som inte sålts under loppisen kan skänkas till Freeshopen.

Gemenskap i jul[redigera]

Gemenskap i Jul har arrangerats på Kulturhuset sedan huset startade och är ett alternativt julfirande i tre dagar. Gratis - och därför öppet för alla.

Plan för 2019:

 • Fortsätta med Gemenskap i Jul.

Konstverksamhet[redigera]

På Kulturhuset genomförs varje år en rad olika konstutställningar, installationer och workshops av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Under året har vi bland annat haft regelbundna utställningar i Nyfiket samt en stor installation på vinden med mera.

De övergripande målen är:

 • Att utveckla möjligheterna för konstnärer att verka, ställa ut och utvecklas i Kulturhuset.
 • Att utveckla de öppna verkstäderna för att möjliggöra synergieffekter och tvärkulturella möten.
 • Att skapa utrymmen för barn och unga, amatörer och hobbykonstnärer att utvecklas och inspireras av etablerade konstnärer, formgivare och kreatörer.

Utställningar[redigera]

Under året som gått har vi gett plats åt en rad olika utställningar på både Kulturvinden och i Nyfiket.

Plan för 2019:

 • Fortsätta med regelbundna utställningar i Nyfiket.
 • Verka för att skapa fler utrymmen för utställningar i huset, exempelvis miniutställningar i små skrymslen och vrår.
 • Verkställa renovering av Kulturvinden.

Väggmålningar, affischer och konst i huset[redigera]

På flera ställen i huset finns olika väggmålningar, foton, affischer, graffiti och små konstinstallationer. Både i repakorridoren och på andra våningen pryds väggarna av gamla affischer från spelningar och arrangemang som varit i huset. Affischernas historiska värde lyftes fram i den kulturhistoriska utredningen av Tändsticksområdet som gjordes av Thyrens AB på uppdrag av kommunen under våren 2014. De vittnar både om Kulturhuset historia och Jönköping roll som kulturstad.

På andra våningen finns foton från när Kulturhuset var en del av Tändsticksfabriken, medan korridoren utanför Nyfiket pryds av bilder från 1980-talet när striderna för ett hus i centrum rasade.

Plan för 2019:

 • Fortsätta upplåta väggar och uppmuntra olika initiativ vad det gäller väggmålningar, graffiti eller affischering.
 • Fylla på med foton från det som händer i huset och kring kampen för ett hus i centrum idag.
 • Fortsätta vår översyn och underhåll av nuvarande målningar, affischer och så vidare.

Samarbeten med andra[redigera]

Under året har vi samarbetat med bland annat konst- och formlinjen på Mullsjö Folkhögskola, Grafisk Form och kommunikation på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Fotoskolan i Jönköping.

Plan för 2019:

 • Vidareutveckla de samarbeten vi har med lokala konstnärliga utbildningar.

Loppisen[redigera]

Loppisen en mötesplats för folk från hela regionen, varje helgfri lördag på Kulturhuset.

Smålands största loppis genomförs varje helgfri lördag på Kulturhuset av ideella loppisentusiaster. Här möts hundratals människor varje lördag. Vissa åker så långt som 15 mil för att delta.

Plan för 2019:

 • Fortsätta med olika tema-loppisar samt minst 2 mega-loppis.
 • Få igång vårt digitala bokningssystem så att folk kan kontrollera tillgänglighet och boka bord till loppisen över nätet.
 • Förbättra rutiner kring tillgänglighet under loppisbokningen.
 • Fortsätta verka för att rekrytera nya personer till loppisgruppen.

Musikverksamheten[redigera]

Introduktion[redigera]

Kulturhuset är en mycket viktig plats för Jönköpings musikliv. Här kan unga musiker, arrangörer och musikproducenter genomföra sin första spelning, lära sig ljudteknik, arrangörskap och inspelning. Det är även en plats för äldre och mer erfarna musiker. Musikstilarna är väldigt varierade. Här möts allt från punk till opera, från dödsmetall till dansband som alltsammans blandas upp med svensk folkmusik. Här möts människor i alla åldrar, olika musikstilar, erfarenhet och bakgrundskunskaper.

2013-09-14 mudwalk.jpg

Övergripande mål för musikverksamheten[redigera]

Vi ska:

 • Fortsätta utveckla Kulturhuset som en självklar mötesplats för musiker och musikintresserade från Jönköpings Kommun, regionen och hela landet.
 • Med fokus på ungdomar i allmänhet och unga kvinnor i synnerhet ska vi utbilda och uppmuntra unga arrangörer, musiker och artister.
 • Kulturhuset ska vara en självklar utgångspunkt för människor som vill bilda sitt första band, hitta sin första replokal, sätta upp sin första spelning, lära sig grunderna i ljud- och ljusteknik, spela in sin första demo och så vidare.
 • Uppmuntra och ge utrymme för äldre musiker och arrangörer att engagera sig i ungdomarnas utveckling.
 • Kulturhuset ska även fortsättningsvis vara en mötesplats för musiker och artister i alla åldrar. Ungdomar ska kunna få sin första replokal här, samtidigt som äldre musiker ges plats och kan inspirera och stötta de yngre.
 • Vi ska utveckla våra scener och skapa möjligheter för ännu fler spelningar framöver. Både sådana som vi arrangerar själva och sådana som arrangeras av andra hos oss.
 • Inspelning av musikvideos?

Våra musikscener[redigera]

Insikten.jpg

Under det gångna året har över 200 band och musiker spelat på våra scener i Kulturhuset. Vi har etablerat oss som ett självklart stopp på turnén för band inom flera genrer. Vi har även valts ut för skivreleaser, turnéstart och -avslut. Flera unga arrangörer har kunnat sätta upp sin första konsert eller har själva stått på scen för första gången. Flera festivaler har också arrangerats under året.

Konsertlokalen Insikten har sedan föreningens övertagande utvecklats till en permanent scen med full ljusrigg, backline och fast PA, vilket gjort det möjligt att på ibland kort varsel sätta upp olika spelningar. Insikten är också platsen för vår grundläggande ljudkurs.

I Nyfiket har vår scen snyggats till och utvecklats till en inbjudande och mysig scen för olika arrangemang. Teaterbion, Kulturvinden, Studion och Stora Salen har även nyttjats för konserter.

Plan för 2019:

 • Fortsätta använda våra lokaler för spelningar och konserter.
 • Utveckla inspelningsmöjligheter både ljud och bild i Insikten.
 • Fortsätta utveckla Nyfikets Scen med bland annat flytt av mixerbord längre ned i lokalen samt hitta en bättre lösning för högtalarna i lokalen.

Ett mål med vår satsning har hela tiden varit att utveckla erfarenhet, kompetens och utrustning för att kunna köra riktigt stora spelningar i en utsåld Stora Salen! Kanske gör vi detta under det kommande året?

Öppna Scenen i Nyfiket[redigera]

Lunchlyrik.jpg

Mål från förra året:

 • Utbilda och lära upp ytterligare minst två personer som själva kan ta hand om öppna scenen. - genomfört
 • Verka för att göra fler instrument direkt tillgängliga på Öppna Scenen. - genomfört
 • Verka för att skapa en eller flera grupper som ansvarar för arrangemang på scenen i Nyfiket. - halvt genomfört

Den öppna scenen har blivit en plats där nya musiker eller personer med scenskräck kan övervinna sin rädsla och ta klivet upp på scen.

Under året har scenen använts för exempelvis poesi, musik, författarbesök, lunchlyrik och spontana uppträdanden.

Vi har under året utbildat flera personer som kan ha hand om scenen.

Plan för 2019:

 • Utbilda och lära upp ytterligare minst två personer som själva kan ta hand om öppna scenen.
 • Verka för att skapa en eller flera grupper som ansvarar för arrangemang på scenen i Nyfiket. - halvt genomfört
 • Verka för en fast rigg till öppna scenen.

Replokalerna[redigera]

Replokalerna har alltid varit en viktig samlingspunkt för musiker och artister. Många är de band som bildats, repat och gått vidare från huset. Flera har gått vidare till nationella och internationella karriärer, medan andra splittrats inom bara ett par månader. Då flera av de äldre banden flyttat de senaste åren till följd av den osäkerhet som rått kring framtiden, finns nu goda möjligheter att formalisera och genomdriva de förändringar som vi arbetat fram under denna period.

Plan för 2019:

 • Fortsätta översynen av våra replokaler och hyresgästerna där.
 • Vidareutveckla riktlinjer för verksamhet i replokalerna.
 • I första hand ge plats till unga musiker, framför allt tjejer och i synnerhet subkulturella och alternativa musikstilar.

Kulturhuset ska även fortsättningsvis vara en mötesplats för musiker och artister i alla åldrar. Ungdomar ska kunna få sin första replokal här, samtidigt som äldre musiker ges plats och kan inspirera och stötta de yngre. Kulturhusets replokaler ska också vara en mötesplats för en rad olika musikstilar och genrer.

Öppna replokalen[redigera]

Den Öppna Repan är en fullt utrustad replokal som öppnades på Kulturhuset sommaren 2013. Den uppstod ur behovet av en tillfällig plats för band och musiker som inte ha råd med en egen replokal, som precis startat och inte vet om de kommer fortsätta eller som bara är på genomresa och behöver en tillfällig mötesplats. Den ger plats för allt från punkrock till opera och har sedan starten varit en succé!

Frispel i Öppna Repan

Eftersom många bandkonstellationer och musik skapas i stundens ingivelse, ska vi även framöver tillhandahålla en öppen replokal för tillfälliga konstellationer, kortare musikprojekt och nystartade band och grupper som komplement till de fasta replokalerna.

Plan för 2019:

 • Se över så det finns fungerande instrument och teknisk utrustning i Öppna Replokalen.
 • Fortsätta arbete för ökat användande av den Öppna Replokalen.
 • Slutföra arbetet med att fram kontrakt och ett tydligt regelverk för bokning av lokalen.
 • Slutföra arbetet med att digitalisera kontrakt och bokning så att musiker ska kunna skriva kontrakt och boka via nätet.

Målet är att musiker i bästa fall ska kunna upptäcka replokalen och få en tid för sitt första rep samma dag.

Ljud- och inspelningsstudion[redigera]

Kulturhuset har under sedan februari 2016 en fullt fungerande ljud- och inspelningsstudio! Ett trettiotal personer har varit mer eller mindre regelbundet aktiva i verksamheten. Trubadurer, flera olika podcast, hip-hop, afrobeat, Eritreansk folkmusik och voice-over till filmprojekt är några av de grejer som hittills producerats genom studion. Flera personer har under året blivit aktiva producenter i studion.

Plan för 2019:

 • Fortsätta utveckla ett system så att Ljud- och inspelningsstudion ska kunna fungera på ett liknande sätt som våra verkstäder

Målet är att band och artister som repar i Kulturhuset ska kunna spela in sin första demo hos oss.

Ljud- och ljusutbildningar[redigera]

Våra grundläggande ljudutbildningar har varit en succé. Under 2018 har utbildning inom grundläggande ljudutbildning fortsatt. Grundkurserna är stommen, men kan utvecklas. Dessutom finns det ett behov av fler personer som kan köra ljuset, samt personer som är mer självgående som ljudtekniker.

Plan för 2019:

 • Slutföra planen att utveckla en fortsättningskurs för ljudteknik.
 • Fortsätta genomföra minst en grundläggande ljusutbildning.

Målgruppen för dessa utbildningar ska vara personer som är intresserade av att engagera sig i huset och dess verksamhet.

Målet är att Kulturhuset i framtiden även ska kunna certifiera egna ljudtekniker. Dessa ska även kunna hyras in av utomstående arrangörer när de genomför verksamhet i Kulturhuset.

Samarbeten med andra aktörer[redigera]

Under året som varit har vi samarbetat med en rad olika aktörer, exempelvis de flesta av studieförbunden i Jönköping, kommunen, olika event- och bokningsbolag, musikarrangörer, skolor med mera.

Plan för 2019:

 • Utveckla de samarbeten vi redan har.
 • Aktivt söka ny samarbeten med exempelvis skolor, folkhögskolor och andra utbildningsinstitutioner.
 • Knyta kontakt med andra musikarrangörer i Jönköping och undersöka möjligheter till samarbete.
 • Verka för att knyta kontakter och få igång samarbete med andra musikarrangörer i regionen.
 • Verka för att få igång ett samarbete med erfarna musikarrangörer för att bredda vår kompetens och erfarenhet.

Nyfiket[redigera]

Folkköket serverar tomatsoppa

Nyfiket är grundbulten i många av Kulturhusets öppna arrangemang och verksamheter. Det mest kända exemplet är Gemenskap i Jul, som inte varit möjligt att genomföra om inte Nyfiket fanns. Folkköket har också sedan länge varit basen i den ideella driften av Nyfiket. Varje tisdag serveras vegansk soppa, sallad och nybakat bröd för en tjuga. Scenen står öppen och den som uppträder får gratis mat. Folkköket har blivit en självklar mötesplats för aktiva i huset, för nya att komma i kontakt med Kulturhuset och en för brokig skara människor i alla åldrar. För många är Nyfiket ett första intryck och steg in för att engagera sig i huset. Folkköket, lunchlyriken, loppiscafét, husmåndagar, språkcafét och "baka tillsammans" är några av alla de arrangemang som äger rum i Nyfiket på ett löpande schema. Inget av ovanstående hade förmodligen varit möjligt om en kommersiell aktör drev Nyfiket.

Plan för 2019:

 • Verka för att ytterligare höja kvalitén på både mat och bemötande samt att förbättra gemenskap i Nyfiket.
 • Fortsätta utveckla strukturen kring Nyfiket. Syftet är att göra det enklare för folk att komma in, bli aktiva och slutligen självgående.
 • Skapa rutin för passbokning för volontärer, via hemsidan och datorn i Nyfiket.
 • Fortsätta utveckla Nyfiket som en stödjande resurs för arrangemang i huset. Balansen mellan öppet café och tillagningskök för medlemsföreningar och andra arrangörer.
 • Sträva efter att utöka det regelbundna öppethållandet.
 • Hålla den Öppna Scenen i Nyfiket öppet under Folkköket.
 • Fortsätta med och utveckla lunchlyriken!
 • Fortsätta hålla i Introduktion till Nyfiket.
 • Verka för att upprätthålla hygienrutiner i Nyfiket.

Öppna verkstäderna[redigera]

En Återvinningscentral!

De Öppna Verkstäderna ligger på andra våningen i Kulturhuset. Här finns sedan tidigare Snicken, Keramiken, Målerian, Rit- skriv- och serieverkstan och Återvinningscentralen. Syftet med de öppna verkstäderna är att erbjuda ett inkluderande utrymme för fritt skapande på användarnas egna villkor. Verkstäderna håller på att utvecklas till en fantastisk mötesplats för konstnärer med en rad olika inriktningar. Möjligheterna till samarbeten är mycket goda. Genom att skapa ett gemensamt utrymme mellan verkstäderna ökar möjligheterna ytterligare för nya samarbeten framöver.


Plan för 2019:

 • Slutföra planen att öppna ett analogt fotolabb.
 • Slutföra planen att öppna en lackeringsverkstad som ska vara ett utrymme för lackeringen, sprayning, målning och eventuellt annan verksamhet som kräver dragskåp ex lödning och masktillverkning.
 • Genomföra en gemensam arbetshelg för de öppna verkstäderna.
 • Verka för att eventuellt i samarbete med studieförbund öppna fler verkstäder när utrymme ges.
 • Återöppna tygverkstan och planera för att öppna en screentrycksverkstad.
 • Utveckla de Öppna Verkstäderna som en mötesplats för konstnärer och konstnärligt aktiva personer.

Samarrangemang[redigera]

Under det gångna året har en del samarrangemang kring Poetry Slam, Filmfestivalen, Pride, Demokratisering och rörelse, studentsittningar, sport- och spelmässor, och mycket mer. Vi har också genomfört en hel del egna arrangemang exempelvis spelningar, Halloweenfirande och utställningar.

Plan för 2019:

 • Fortsätta utvecklas som samarbetspartner till olika aktörer som vill genomföra arrangemang i huset.
 • Fortsätta understödja och ge plats åt stora arrangemang, SM-tävlingar, mässor och så vidare.
 • Fortsätta uppmuntra och understödja e-sport-, spel- och deltagarkulturen.
 • Genomföra minst två stora arrangemang under året i egen regi, ett på våren och ett på hösten.

VÅR ORGANISATION[redigera]

Här presenteras planen för föreningen samt hur individer blir delaktiga och skaffar sig inflytande i verksamheten.

Föreningen[redigera]

Folkkök-fullthus.jpg

Föreningen har sedan starten 1982 varit den samordnande kraften i Kulturhuset. Det är föreningen som ansvarat för driften och administration av huset och dess verksamhet. Den grundläggande demokratiska principen har alltid varit “en person = en röst”. Med nuvarande driftsformen har Föreningen Kulturhuset varit tvungen att se till allas bästa och försöka fördela resurser och utrymme mellan de olika aktörerna i huset.

Styrelsen[redigera]

Styrelsen har ansvar för att beslut på medlems- och föreningsmötena genomförs.

Plan för 2019:

 • Gå igenom beslut tagna under verksamhetsåret för att kontrollera vad som inte blivit genomfört och om det ska genomföras framöver.
 • Styrelsen skall verka för att använda/utvärdera/uppdatera styrelsedokumentet aktivt för att göra arbetet lättare.
 • Verka för att nya, yngre förmågor ska engagera sig i styrelsen.
 • Styrelsen skall genomföra arbetshelger en gånger om året (då en går igenom saker som behöver bearbetas i husets verksamhet, sådant en aldrig annars hinner).
 • Styrelsen ska om det är möjligt genomgå en utbildning för att förbättra styrelsearbetet.
 • Styrelsen ska säkerställa att all vår hantering av personuppgifter anpassas efter GDPR.

Enskilda medlemmar[redigera]

Föreningen Kulturhuset har drygt 270 medlemmar. Det sträcker sig från personer som är djupt involverade i verksamheten till personer som bara vill visa sitt stöd. Medlemskap är krav för att få rösta på föreningsmöten, men inget krav för att vara aktiv i Kulturhuset.

Plan för 2019:

 • Arbeta för att fler blir aktiva i föreningen, med fokus på både nya medlemmar och att gamla medlemmar fördjupar sitt engagemang.
 • Vi uppmuntrar, uppmanar och informerar besökare hos oss eller i våra sociala medier och via hemsidan så att de känner sig välkomna och går från tanke till handling och aktiverar sig i huset.

Medlemsföreningarna[redigera]

De föreningar som har regelbunden verksamhet i Kulturhuset har möjlighet att bli medlemsförening i Föreningen Kulturhuset. Medlemsföreningarna har oftast förtur vid bokning av lokaler och har även tillgång till reducerade hyror vid bokningar. Kulturhuset har för tillfället sju medlemsföreningar.

Plan för 2019:

 • Verka för ökat utbyte och samverkan mellan medlemsföreningarna i huset.
 • Fortsätta arbeta för att involvera medlemsföreningarna i huset som helhet.

Engagemang och delaktighet[redigera]

Inflytande och delaktighet är grunden för människors inflytande i huset och i verksamheten. Övergripande beslut om föreningens verksamhet tas på förenings- och medlemsmöten. Där är den grundläggande principen en person – en röst och medlemskap i Föreningen Kulturhuset krävs. Samtidigt strävar vi efter att sprida och fördela makten så att besluten ska tas av dem som berörs i första hand, istället för av administration eller föreningens styrelse. De flesta beslut kring den löpande verksamheten tas därför av dem som är aktiva i respektive verksamhet (exempelvis verkstäderna, musiken, Nyfiket); genom arbetsgrupper och olika öppna aktivitetsmöten.

Plan för 2019

 • Att utveckla den nystartade engagemangsgruppen, som en samordnande funktion för ideellt engagemang i föreningen och huset.
 • Att samarbeta med Kommunikationsgruppen för att göra medlemmar och besökare medvetna om vad som händer i huset och hur de kan engagera sig.
 • Att utveckla husmåndag som en mötesplats för alla de engagerade i föreningen och huset.
 • Att arbeta för att sätta upp, och om möjligt testköra, en digital demokratiplattform för beslutsfattande inom föreningen. Målet är att kunna använda det i samband med ett höst- eller vårmöte.
 • Att arbeta fram en ny form för samarbete och informationsutbyte mellan ideellt aktiva och styrelsen i föreningen.

Kulturhusets Wiki[redigera]

Kulturhuset Wiki är ett redskap där vi kan dela information, lägga upp filer, bilder, rapportera om gruppers aktivitet och så vidare. Wikin verkar också för att för öka transparensen samt möjligheten till inflytande och delaktighet, både i verksamheten och beslutsfattande i huset.

Plan för 2019:

 • Se över vilken information som ligger på wiki-sidan och se till att det finns aktuell info kring våra strukturer och hur föreningen fungerar.

Informationsspridning och kommunikation[redigera]

Tryckta affischer 2018

Informationsspridning och kommunikation kring arrangemang och verksamhet i Kulturhuset ska vara ett prioriterat område även under det kommande året.

Plan för 2019:

 • Utveckla arbetet med våra kommunikationskanaler.
 • Utveckla uppdateringen av sociala medier; Instagram, Facebook och Youtube.
 • Arbeta för en tydligare skyltning och information i huset.
 • Om möjligt, trycka upp nya foldrar, affischer och flyers med aktuell information kring huset och verksamheten.
 • Försöka starta en grupp för att skriva månadsblad på sånt som händer i huset varje månad.
 • Att utveckla tydliga roller för vem som gör vad med klara deadlines.
 • Göra en teaser från Halloween-eventet 2018 till att använda kring eventet 2019 och sprida den via till exempel Facebook och Youtube.
 • Att verka för öppen verksamhet genom att vi i vårt nya infoblad informerar om kommande möten och arrangemang som är lätta att hoppa in i. Kontinuitet och synlighet gör oss tillgängliga.

Hemsidan[redigera]

www.kulturhusetjonkoping.se

Den fungerar nu som ett verktyg för att följa vad som händer i huset, vad som är på gång och hur man aktiverar sig i verksamheten.

Plan för 2019:

 • Fortsätta utvecklas till verktyg som kan användas i de olika verksamheterna i huset.
 • Underhållas på ett bra sätt, så att aktuell information finns tillgänglig.
 • Vara en informationsportal, och tillsammans med wikin, vara ett verktyg för nya som vill aktivera sig i huset.

Administration[redigera]

Administrationens huvudsakliga funktion är att möjliggöra verksamma i husets aktiviteter, idéer och engagemang, samt att ansvara för ekonomi, lokaluthyrning och loppisbokning. Kulturhusets ganska unika förmåga att ge utrymme för engagerade personer och spontana initiativ beror till stor del på det symbiosförhållande som utvecklats mellan administration och ideell verksamhet. En administration som är underställd verksamheten, istället för tvärtom. Beslutanderätt ligger idag hos ideellt aktiva, inte hos anställda tjänstemän. Ett förhållande som utvecklats under 36 år till vad det är idag. Ett förändringsarbete som ständigt pågår.

Uthyrningsverksamhet[redigera]

Kulturhuset i Jönköping hyr ut sina lokaler till diverse arrangemang och aktiviteter. Uthyrningsverksamheten är en förutsättning för att vi frikostigt ska kunna ge stöd stöd till följande fokusgrupper: ungdomar, kulturella tillställningar, ideell verksamhet, nyktra tillställningar, öppna arrangemang och våra medlemsföreningar. Vårt fokus är att genom en tillåtande attityd stödja verksamhet som ryms inom vårt syfte och mål samtidigt som våra lokaler ska kunna nyttjas av alla med ett behov av att utöva verksamhet där.

Plan för 2019:

 • Särskilt verka för att öka lokalernas användning under dagtid.
 • Fortsätta utveckla möjligheter att boka lokaler och loppisbord på nätet.
 • Fortsätta utveckla möjligheter att boka öppna replokal och inspelningsstudio samt utföra kontraktsskrivning för dessa på nätet.
 • Verka för fler återkommande event/arrangemang/gäster.
 • Verka kring att skapa mer försäljning... något mer???

Personal[redigera]

Kulturhusets anställda delar på 2,6 heltidstjänster: en lokalvårdare, en vaktmästare, en operativ samordnare och en administrativ samordnare.

Plan för 2019:

 • Genomföra nödvändiga investeringar i arbetsredskap.
 • Genomföra regelbundna personalmöten.

Samarbeten med andra organisationer[redigera]

Föreningen Kulturhuset har som religiöst och partipolitiskt obunden förening en unik möjlighet att få olika grupper och organisationer att samverka under samma tak. Vi samarbetar med en rad utbildningsorganisationer bland annat flera grund-, gymnasie- och folkhögskolor samt de flesta av Jönköpings studieförbund.

Plan för 2019:

 • Lägga särskilt fokus på att utveckla verksamheten i Kulturhuset under dagtid.
 • Fortsätta att utveckla våra nuvarande samarbeten med exempelvis Jönköpings Kommun, Landstinget, Folkhögskolor, gymnasieskolor, Studentkåren o.s.v.
 • Utveckla våra samarbeten med andra kulturhus, teatrar, bokningsbolag, föreningar, organisationer och myndigheter.

FASTIGHETEN[redigera]

Bild på Kulturhuset, sett från Tändsticksgränd

Kulturhusets verksamhet och administration inryms i fastigheten på Svavelsticksgränd 7-9. Fastigheten ägs av Jönköpings Kommun, förvaltas av Tekniska Kontoret men drivs och samordnas av Föreningen Kulturhuset sedan 1982. Kulturhusets fastighet har sedan 2018 blivit byggnadsminnesförklarat.

Underhåll och drift[redigera]

Under året ska vi fortsätta samverka med Tekniska Kontoret gällande drift, underhåll och eventuella störningar.

Lokaler[redigera]

Kulturvinden

Föreningen Kulturhuset har unika möjligheter att erbjuda flexibla och användarvänliga lokaler som lätt anpassas efter våra målgruppers väldigt olika behov. Kombinationen av föreningslokaler och mer öppna utrymmen och lokaler ska finnas kvar. När lokaler sägs upp eller fasta verksamheter flyttas ska vi försöka hitta lösningar för ännu mer öppen och inkluderande verksamhet.

Plan för 2019:

 • Fortsätta arbetet med att utöka lokalernas användningsområden och ökad tillgänglighet.
 • Vi ska lägga upp en övergripande plan kring lokalutveckling under det kommande året. I detta ska även grönområdet ingå.
 • Fortsätta samverka med Tekniska Kontoret gällande utformning och renovering av lokalerna.
 • Utveckla möjligheterna att understödja medlemsföreningar och andra föreningar i behov av utrymme och verktyg för sin verksamhet.
 • Se till att de renoverings- och utvecklingsprojekt kring de 6 miljonerna som pågått sedan 2013 i samarbete med Tekniska Kontoret genomförs och avslutas.
 • Arbeta för att utveckla den interna IT-strukturen i huset till att bli mer open-source som drivs och upprätthålls av oss själva i föreningen.
 • Arbeta för att genomföra planen kring ett öppet kontor på andra våningen i huset.