Skillnad mellan versioner av "Verksamhetsplan 2015"

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Rad 382: Rad 382:
 
[[Fil:Alebrijes.jpg|thumb|300px|Skulptur-workshop i Keramiken]]
 
[[Fil:Alebrijes.jpg|thumb|300px|Skulptur-workshop i Keramiken]]
  
De Öppna Verkstäderna ligger på andra våningen i Kulturhuset. Här finns sedan tidigare [[Snicken]] och [[Keramiken]]. Det senaste året har vi öppnat tre nya verkstäder: [[Målerian]], [[Rit- skriv- och serieverkstan]] och en [[textil- och läderverkstad]]. Verkstäderna gör det möjligt för lokala konstnärer och skaparsjälar att aktivera sig inom en rad olika konstformer samtidigt och börja skapa utifrån sina egna behov. Detta ger upphov till många spännande möten och möjligheterna är enorma.  I storstäderna brukar denna typ av utrymmen benämnas som ''maker-space''. Planerna på att utveckla med fler verkstäder kommer ytterligare utöka dessa möjligheter.
+
De Öppna Verkstäderna ligger på andra våningen i Kulturhuset. Här finns sedan tidigare [[Snicken]] och [[Keramiken]]. Det senaste året har vi öppnat tre nya verkstäder: [[Målerian]], [[Rit- skriv- och serieverkstan]] och [[Tygerian]]. Verkstäderna gör det möjligt för lokala konstnärer och skaparsjälar att aktivera sig inom en rad olika konstformer samtidigt och börja skapa utifrån sina egna behov. Detta ger upphov till många spännande möten och möjligheterna är enorma.  I storstäderna brukar denna typ av utrymmen benämnas som ''maker-space''. Planerna på att utveckla med fler verkstäder kommer ytterligare utöka dessa möjligheter.
  
 
Vi har diskuterat att skapa ett gemensamt utrymme i korridoren där de verksamma i de olika verkstäderna kan mötas, diskutera och skapa tillsammans.
 
Vi har diskuterat att skapa ett gemensamt utrymme i korridoren där de verksamma i de olika verkstäderna kan mötas, diskutera och skapa tillsammans.

Versionen från 12 april 2015 kl. 17.27

KULT-vp-2015-framsida.jpg

Syftet för Föreningen Kulturhuset är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Denna verksamhetsplan utgår därför ifrån att vi i Föreningen Kulturhuset behåller den samordnande rollen i huset, att vi fortsätter att förfoga över lokalerna på samma sätt som idag samt att den grundläggande demokratiska principen är en person - en röst, även under verksamhetsåret 2015.


INTRODUKTION

Öppet hus, 2014-01-11.

Gemenskap i Jul, ett julfirande i tre dagar, gratis och därför öppet för alla. En konsertlokal med nyktra spelningar för folk i alla åldrar. Smålands största loppis. En öppen replokal för allt från punkrock till svensk folkmusik och opera. Folkkök varje tisdag med soppa, sallad och nybakat bröd för en tjuga. En fullt utrustad snickeriverkstad. En freeshop med gratis kläder, böcker och andra saker till den som vill ha och behöver. En keramikverkstad med egna ugnar som till och med kommunala Kulturskolan lånar då och då. Gratis grundkurser i ljudteknik. Och mycket mera.

Detta är några exempel på verksamheter som drivs av och genom Föreningen Kulturhuset. Kulturhuset har en särställning som en gemensam plattform för kulturella kreativa verksamheter i Jönköpings kommun. Denna särställning grundar sig på behovet av en organisation som fångar upp kulturellt intresserade människor och ger dom resurser, utrymme och ett sammanhang att växa i. Oavsett om de har en förening eller inte.

Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Oavsett om det är framtida kulturkonsumenter, kreatörer eller kulturella kreativa näringar som för tillfället är på tapeten att skapa, så måste alla dessa ha en plats där deras kulturintresse väcks, där deras skapandelusta får utvecklas och deras talang får spira, utan pekpinnar och censur. Detta är av Kulturhusets viktigaste funktioner.

Kulturhuset som social och kulturell mötesplats

Gött käk i Nyfiket! ♥

Kulturhuset roll har alltid varit mångbottnad. Utöver all den kulturverksamhet som tar plats och genomförs i huset är huset också en plattform för folk som inte ingår i någon förening, som inte har någon klar plan för vad deras närvaro ska leda till, för folk som behöver ett nytt sammanhang för att deras gamla sammanhang spelat ut sin roll eller blivit destruktivt. Det är en plats där folk kan aktivera sig efter förmåga och bli en del av det fria kulturlivet i Jönköping.

Kulturhuset har många gånger fungerat som ett skyddsnät som fångat upp individer och initiativ som lätt faller mellan stolarna eller kanske inte ryms inom kommunens egen organisation. Genom deltagarkulturen inkluderas människor till att själva vara med och utveckla sin egen aktivitet. På detta sätt har Kulturhuset blivit ett unikt komplement till Jönköping Kommuns ordinarie verksamhet.

Trots lite trasiga och lite knasiga, så försöker vi med knappa resurser men med mycket hjärta göra så gott vi kan för att skapa en öppen och inkluderande verksamhet.

Bakgrund

Brädspel på G&B Syd med folk i Keramiken i bakgrunden. (2014-01-11)

Sedan 1982 har Föreningen Kulturhuset drivit ett Kulturhus i lokalerna på Svavelsticksgränd 7-9 på Tändsticksområdet.

Den 25 april 2013 beslutade politikerna i Jönköping kommunfullmäktige att ta ifrån Föreningen Kulturhuset den samordnande rollen i huset, ersätta det nuvarande medlemsstyret och driften genom en ideell förening med en politiskt styrd kommunal administration och att lokalerna istället ska disponeras av kommunen. Föreningen Kulturhuset skulle vara välkommen, men då under samma villkor och omständigheter som andra föreningar och arrangörer.

Detta har inte erkänts av föreningen.

Disclaimer

I denna verksamhetsplan kommer vi inte använda modeord och uttryck som kreativa kluster, hubar, kulturella kreativa näringar, nav, öppna ytor, tomma rum, eldsjälar, Richard Florida.... Den som förstår vad dessa ord innebär och inte bara strösslar med för att verka påläst och bevandrad inom nutida forskning kring kulturens roll i samhället, ser förhoppningvis vilken funktion föreningen och Kulturhuset har i utvecklingen av Jönköpings kulturliv.

VÅR VERKSAMHET

Här presenteras den verksamhet i Kulturhuset som Föreningen Kulturhuset möjliggör och står för. Alltså det som kommunen skulle tvingas driva eller ta ansvar för om de vill ta över styret i huset.

Musikverksamheten

Introduktion

Kulturhuset är en mycket viktig plats för Jönköpings musikliv. Här kan unga musiker, arrangörer och musikproducenter genomföra sin första spelning, lära sig ljudteknik, arrangörskap och inspelning. Det är även en plats för äldre och mer erfarna musiker. Musikstilarna är väldigt varierade. Här möts allt från punk till opera, från dödsmetall till dansband som alltsammans blandas upp med svensk folkmusik. Här möts människor i alla åldrar, olika musikstilar, erfarenhet och bakgrundskunskaper.

2013-09-14 mudwalk.jpg

Sedan vi lyckades vända ekonomin i oktober 2012 har många viktiga steg tagits Vi har bland annat:

 • Tillsammans med våra medarrangörer genomfört spelningar och konserter med över 300 band och artister.
 • Genomfört ett femtontal kurser i grundläggande ljudteknik.
 • Byggt upp och startat en fullt utrustad Öppen Replokal.
 • Tagit emot en elev från ljud- och bildgymnasiet samt en elev från Per Brahe-gymnasiet en gång i veckan under läsåret 2013/14, och gett dem praktiskt fördjupande ljudutbildning.
 • Inlett samarbete med studenter på Fotoskolan i Jönköping för dokumentation av våra spelningar.
 • Tagit över drift och administration av konsertlokalen Insikten.
 • Utrustat Insikten med full ljusrigg, fast PA och full backline.
 • I samarbete med Tekniska Kontoret genomfört renoveringar med fokus på utveckling av musikverksamheten.
 • Börjat experimentera med live-inspelningar.
 • Påbörjat uppbyggnad av en ljud- och inspelningsstudio.
 • Påbörjat en översyn och genomgång av våra replokaler.
 • Påbörjat utbildning och certifiering av ljudtekniker.

Vi ser möjligheter till en mycket intressant utveckling för Jönköpings musikliv framöver. Föreningen Kulturhuset är en självklar del i denna utveckling!

Övergripande mål för musikverksamheten

Vi ska:

 • Fortsätta utveckla Kulturhuset som en självklar mötesplats för musiker och musikintresserade från Jönköpings Kommun, regionen och hela landet.
 • Kulturhuset ska vara en självklar utgångspunkt för människor som vill bilda sitt första band, hitta sin första replokal, sätta upp sin första spelning, lära sig grunderna i ljud- och ljusteknik, spela in sin första demo och så vidare.
 • Med fokus på ungdomar i allmänhet och unga kvinnor i synnerhet ska vi utbilda och uppmuntra unga arrangörer, musiker och artister, genom att uppmuntra och ge utrymme för äldre musiker och arrangörer att engagera sig ungdomarnas utveckling.
 • Kulturhuset ska även fortsättningsvis vara en mötesplats för musiker och artister i alla åldrar. Ungdomar ska kunna få sin första replokal här, samtidigt som äldre musiker ges plats och kan inspirera och stötta de yngre.
 • Vi ska utveckla våra scener och skapa möjligheter för ännu fler spelningar framöver. Både sådana som vi arrangerar själva och sådana som arrangeras av andra hos oss.

Våra musikscener

Under det gångna året har över 200 band och musiker spelat på våra scener i Kulturhuset. Vi har etablerat oss som ett självklart stopp på turnén för band inom flera genrer. Vi har även valts ut för skivreleaser, turnéstart och -avslut.

Flera unga arrangörer har kunnat sätta upp sin första konsert eller har själva stått på scen för första gången. Flera festivaler har också arrangerats under året.

Fullt ös när Charta 77 spelade på Kulturhuset, 2014-11-08

Konsertlokalen Insikten har sedan föreningens övertagande utvecklats till en permanent scen med full ljusrigg, backline och fast PA, vilket gjort det möjligt att på ibland kort varsel sätta upp olika spelningar. Insikten är också platsen för vår grundläggande ljudkurs.

I Nyfiket har vår scen utrustats med ett större PA, åtta-kanals mixer, reverb och fast scenljus. Scenen har också snyggats till och utvecklats till en inbjudande och mysig scen olika arrangemang. Läs vidare under Öppna Scenen i Nyfiket

Teaterbion, Kulturvinden, Studion och Stora Salen har även nyttjats för konserter. Utomhusspelningar har genomförts där både vår portabla scen och Bikupans lastbrygga använts.

Vi ska under det kommande året:

 • Fortsätta utveckla Nyfikets Scen med bland annat enkel ljusstyrning och flytt av mixer.
 • Fortsätta utveckla Insikten med en modernisering av utrustningen.
 • Se över förutsättningarna att bygga om Insikten och om möjlig genomföra denna ombyggnad.
 • Utveckla möjligheterna att enkelt genomföra spelningar på fler ställen i huset exempelvis i Stora Salen och på Kulturvinden.

Ett mål med vår satsning har hela tiden varit att utveckla erfarenhet, kompetens och utrustning för att kunna köra riktigt stora spelningar i en utsåld Stora Salen! Kanske gör vi detta under det kommande året?

Öppna Scenen i Nyfiket

Högt i Tak under Fast Mark, Rent Vatten på Kulturhuset, 2014-09-07

Den öppna scenen har blivit en plats där nya musiker eller personer med scenskräck kan övervinna sin rädsla och ta klivet upp på scen.

Under året har scenen använts för exempelvis poesi, musik, författarbesök, lunchlyrik och spontana uppträdanden.

Framöver finns planer på att den kan användas för exempelvis Poetry slam i Jönköping.

Under året ska vi:

 • Utbilda och lära upp minst två personer som själva kan ta hand om öppna scenen.
 • Verka för att göra fler instrument direkt tillgängliga på Öppna Scenen.
 • Verka för att skapa en eller flera grupper som ansvarar för arrangemang på scenen i Nyfiket.

Replokalerna

Replokalerna har alltid varit en viktig samlingspunkt för musiker och artister. Många är de band som bildats, repat och gått vidare från huset. Flera har gått vidare till nationella och internationella karriärer, medan andra splittrats inom bara ett par månader. Då flera av de äldre banden flyttat de senaste åren till följd av den osäkerhet som rått kring framtiden, finns nu goda möjligheter att formalisera och genomdriva de förändringar som vi arbetat fram under denna period.

Vi ska därför under året:

 • Genomföra en översyn av våra replokaler och hyresgästerna där.
 • Ta fram nya riktlinjer för verksamhet i replokalerna.
 • I första hand ge plats till unga musiker, framför allt tjejer och i synnerhet subkulturella och alternativa musikstilar.

Kulturhuset ska även fortsättningsvis vara en mötesplats för musiker och artister i alla åldrar. Ungdomar ska kunna få sin första replokal här, samtidigt som äldre musiker ges plats och kan inspirera och stötta de yngre. Kulturhusets replokaler ska också vara en mötesplats för en rad olika musikstilar och genrer.

För de som är i behov av kortare kontrakt eller bara en tillfällig mötesplats ska vi vidare utveckla vår Öppna Replokal.

Öppna replokalen

Den Öppna Repan är en fullt utrustad replokal som öppnades på Kulturhuset förra sommaren. Den uppstod ur behovet av en tillfällig plats för band och musiker som inte ha råd med en egen replokal, som precis startat och inte vet om de kommer fortsätta eller som bara är på genomresa och behöver en tillfällig mötesplats. Den ger plats för allt från punkrock till opera och har sedan starten sommaren 2013 varit en succé!

Frispel i Öppna Repan

Eftersom många bandkonstellationer och musik skapas i stundens ingivelse, ska vi även framöver tillhandahålla en öppen replokal för tillfälliga konstellationer, kortare musikprojekt och nystartade band och grupper som komplement till de fasta replokalerna.

Vi ska under året:

 • Fortsätta arbete för ökat användande av den Öppna Replokalen.
 • Ta fram kontrakt och ett tydligt regelverk för bokning av lokalen.
 • Digitalisera kontrakt och bokning så att musiker ska kunna skriva kontrakt och boka via nätet.

Målet är att musiker i bästa fall ska kunna upptäcka replokalen och få en tid för sitt första rep samma dag.

Ljud- och inspelningsstudion

Sedan förra sommaren pågår ett projekt med att bygga upp en ljud- och inspelningsstudion på Kulturhuset. Förhoppningen är att Kulturhuset innan årets slut ska ha en fullt fungerande inspelningsstudio med egen utrustning där band och musiker kan spela in, mixa och producera sin egen musik. En förhoppning är att ljud- och inspelningsstudion ska kunna fungera på ett liknande sätt som de Öppna Verkstäderna.

Under året ska vi:

 • Verka för att Kulturhuset innan årets slut har en fungerande inspelningsstudio.
 • Verka för att skapa en grupp med personer som fungerar som studioansvariga.
 • Försöka utveckla ett system så att Ljud- och inspelningsstudion ska kunna fungera på ett liknande sätt som våra verkstäder.

Målet är att band och artister som repar i Kulturhuset ska kunna spela in sin första demo hos oss.

Ljud- och ljusutbildningar

Våra grundläggande ljudutbildningar har varit en succé. Ett tjugotal personer har utbildats sedan starten sommaren 2013. Projektet med att utbilda blivande arrangörer ska därför fortsätta. Grundkurserna är stommen, men kan utvecklas. Dessutom finns det ett behov av fler personer som kan köra ljuset, samt personer som är mer självgående som ljudtekniker.

Vi ska under året:

 • fortsätta utveckla och genomföra våra grundläggande ljudutbildningar.
 • utveckla en fortsättningskurs för ljudteknik.
 • genomföra minst en grundläggande ljusutbildning.

Målgruppen för dessa utbildningar ska vara personer som är intresserade av att engagera sig i huset och dess verksamhet.

Målet är att Kulturhuset i framtiden även ska kunna certifiera egna ljudtekniker. Dessa ska även kunna hyras in av utomstående arrangörer när de genomför verksamhet i Kulturhuset.

Samarbeten med andra aktörer ☜

Melle, praktikant från Ljud-och bildskolan, löder en högtalare.

Under året som varit har vi samarbetat med en rad olika aktörer, exempelvis de flesta av studieförbunden i Jönköping, kommunen, olika event- och bokningsbolag, musikarrangörer, skolor med mera.

Vi har också inlett en del nya samarbeten som till exempel Fotoskolan i Jönköping och Ljud- och bildskolan.

Under året ska vi:

 • Utveckla de samarbeten vi redan har.
 • Aktivt söka ny samarbeten med exempelvis skolor, folkhögskolor och andra utbildningsinstitutioner.
 • Knyta kontakt med andra musikarrangörer i Jönköping och undersöka möjligheter till samarbete.
 • Verka för att knyta kontakter och få igång samarbete med andra musikarrangörer i regionen.
 • Verka för att få igång ett samarbete med erfarna musikarrangörer för att bredda vår kompetens och erfarenhet.

Konstverksamhet

På Kulturhuset genomförs varje år en rad olika konstutställningar, installationer och workshops av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Under året har vi bland annat haft besök av konstskolan i Berlin, regelbundna utställningar i Nyfiket, en stor installation på vinden med mera.

De övergripande målen är:

 • Att utveckla möjligheterna för konstnärer att verka, ställa ut och utvecklas i Kulturhuset.
 • Att utveckla de öppna verkstäderna för att möjliggöra synergieffekter och tvärkulturella möten.
 • Att skapa utrymmen för barn och unga, amatörer och hobbykonstnärer att utvecklas och inspireras av etablerade konstnärer, formgivare och kreatörer.

Utställningar

PaNoRaMa, konstnärer från Berlin ställde ut på Kulturvinden. 450 personer besökte utställningen på två dagar. (Kulturhuset, 2014-09-06)

Under året som gått har vi gett plats åt en rad olika utställningar. Kulturvinden har vid ett tiotal tillfällen använts för olika konst- foto- och formgivarutställningar. Nyfiket har regelbundet använts för olika former av utställningar av mestadels lokala konstnärer.

Under året planerar vi att:

 • Utveckla Kulturvinden som utställningslokal genom att måla om och rusta upp de flyttbara väggarna.
 • Utveckla Nyfiket som utställningslokal genom att måla om väggen mot köket, samt fixa med upphängning för tavlor på tegelväggarna.
 • Verka för att skapa fler utrymmen för utställningar i huset, exempelvis miniutställningar i små skrymslen och vrår.

Verkstäderna

Verkstäderna håller på att utvecklas till en fantastisk mötesplats för konstnärer med en rad olika inriktningar. Möjligheterna till samarbeten är mycket goda. Genom att skapa ett gemensamt utrymme mellan verkstäderna ökar möjligheterna ytterliggare för nya samarbeten framöver. Läs vidare om utvecklingen under Öppna Verkstäder.

Väggmålningar, affischer och konst i huset

Pågående väggmålningsprojekt i repakorridoren.

På flera ställen i huset finns olika väggmålningar, foton, affischer, graffiti och små konstinstallationer.

Både i repakorridoren och på andra våningen pryds väggarna av gamla affischer från spelningar och arrangemang som varit i huset. Affischernas historiska värde lyftes fram i den kulturhistoriska utredningen av Tändsticksområdet som gjordes av Thyrens AB på uppdrag av kommunen under våren 2014. De vittnar både om Kulturhuset historia och Jönköping roll som kulturstad. I Nyfiket har en ny vägg med affischer från dagens spelningar och arrangemang börjat växa fram.

På andra våningen finns foton från när Kulturhuset var en del av Tändsticksfabriken, medan korridoren utanför Nyfiket pryds av bilder från 1980-talet när striderna för ett hus i centrum rasade.

I repakoridoren finns sedan gammalt en rad olika musikrelaterade målningar. Nu har arbetet med kompletterande musikmålningar påbörjats.

Trapphuset är i sig en levande konstutställning, där målningar kommer och går. Vissa är gjorda under 90-talet, medan vissa grejer är dagsfärska.

Fotoskolans utställning "Remember my name" på Kulturhusets Vind. Bild: Nathalie Evrung. (2014-06-04)

Under året ska vi:

 • Fortsätta upplåta väggar och uppmuntra olika initiativ vad det gäller väggmålningar, graffiti eller affischering.
 • Fylla på med foton från det som händer i huset och kring kampen för ett hus i centrum idag.
 • Fortsätta vår översyn och underhåll av nuvarande målningar, affischer och så vidare.

Samarbeten med andra

Under året har vi samarbetat med bland annat konst- och formlinjen på Mullsjö Folkhögskola, Grafisk Form och kommunikation på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Fotoskolan i Jönköping och Klasse Ikemura (Berlin).

Vi ska under det kommande året:

 • Vidareutveckla de samarbeten vi har med lokala konstnärliga utbildningar.

Teaterverksamheten

Möjligheterna och förutsättningarna för de fria teatergrupperna att verka i Jönköping har traditionellt sett varit begränsade.

För Kulturhusets del har teaterverksamheten utvecklats positivt de senaste åren. Lyftet kom under Scenkonstbiennalen då Kulturhuset och våra scener upptäcktes och nyttjades av teatergrupper från andra städer. Tillsammans med Teater Trixter genomfördes en guerillavisning av "Man av Glas" som under hösten 2014 går upp på Stockholms Stadsteater.

Vi har under året bland annat gett plats till barnteater, improvisationsteater och mindre föreställningar.

Övergripande mål för teaterverksamheten

Vulkanteaterns improteatergrupp i Nyfiket. (Kulturhuset, 2014-05-14)

Vi ska:

 • Utveckla teaterverksamheten på Kulturhuset, med särskilt fokus på fristående lokala teatergrupper.
 • Utveckla möjligheterna för turnerande teatergrupper att nyttja Kulturhusets scener för gästspel.
 • Utveckla scenerna på Kulturhuset för teaterverksamhet, exempelvis genom klassning enligt Riksteaterns normer.

Teaterbion

Teaterbion det senaste året använts för såväl barnteater som andra föreställningar. Under scenkonstbiennalen våren 2013 var den ett mycket uppskattat komplement till Spira och Jönköpings Stadteaters scener!

Som teaterscen är lokalen dock relativt underutnyttjad. Delvis beror detta på att Folkets Bio behöver regelbundnen tillgång till lokalen för sina filmvisningar, men också på grund av att Jönköping har relativt få fria teatergrupper.

Genom en del enkla grepp skulle den kunna få ett rejält lyft! Vi planerar att få scenen klassad i enlighet med Riksteaterns normer. Och på sikt att genomföra en omfattande renovering av scen, logen med mera för att ha scenen till förfogande för turnérande teatrar.

Under året ska vi:

 • Genomföra beslutad renovering och upprustning, med uppklassningen i åtanke.
 • Se över möjligheterna att få scenen klassad i enlighet med Riksteaterns normer.
 • Fortsätta planera för att på sikt genomföra en omfattande renovering och eventuell uppklassning.

Logen

Hösten 2013 satte Vulkanteatern 12 slutsålda föreställningar av Kunde prästänkan så kan väl du? på Kulturhuset.

Under våren påbörjades planering kring ombyggnad av logen till en kombinerad teater- och artistloge med mötes- och konferenslokal. I augusti hölls ett möte med Tekniska Kontoret då ombyggnaden bland annat innebar flytt av en brandpost. Under mötet utvecklades idéerna och planen för ombyggnad av hela Teaterbion till en B-scen tog form. I renoveringen av logen ingår även planer på att inreda en arbetsplats för masktillverkning.

Planerna las på is då framtiden för föreningens verksamhet var fortsatt osäker.

Under året ska vi:

 • Ta fram ett färdigt förslag på renovering och ombyggnad av logen.
 • Söka finansiering för denna ombyggnad.
 • Om möjligt genomföra denna ombyggnad.

Målet är att vi innan årets slut ska ha en fullt utrustad smink- och teaterloge.

Kulturvinden som teaterlokal

I samband med att vår medlemsförening Vulkanteatern satte upp soppteaterföreställning av Kunde prästänkan så kan väl du? på Kulturvinden sattes det upp flera ljusrån och vår portabla läktare testades. Lokalen kan under året användas för mindre teaterproduktioner.

Våra flyttbara läktare

För två år sedan lyckades vi komma över en uppsättning flyttbara läktare med plats för upp till 90 personer. Förutom att användas under soppteatern på Kulturvinden, har de kunnat användas under ett par olika utomhusarrangemang. Läktarna behöver eventuell renoveras för att användas i den mer löpande verksamheten, exempelvis arrangemang i stora salen.

Vi ska därför:

 • Genomföra en översyn av läktarna och eventuellt genomföra nödvändig renovering.

Nyfiket

Folkkök-tummeupp.jpg

Nyfiket är grundbulten i många av Kulturhusets öppna arrangemang och verksamheter. Det mest kända exemplet är väl Gemenskap i Jul, som inte varit möjligt att genomföra om inte Nyfiket fanns.

För många är det ett första intryck och steg in för att engagera sig i huset. Folkköket, lunchlyriken, loppiskafét och pizzasöndag är några av alla de arrangemang som äger rum i Nyfiket.

I Nyfiket uppstår möten och samarbeten som annars kanske inte hade ägt rum. Människor från vitt skilda grupper, föreningar och sammanhang tvingas samsas, dela på utrymmet och samarbeta för att få det hela att fungera.

Refinnej på Folkkökets Öppna Scen (Kulturhuset, 2014-09-02)

Helgen kring den 8 november spelade dansbandet Jive i stora salen samtidigt som punkbanden Charta 77 och Vildvittra lirade i Insikten. Då möttes sportdansare och punkare i köket och delade på utrymmet.

Ett par veckor tidigare samsades kockarna från Stockmakaren som lagade tapasbuffé till en födelsedagsfest på vinden med ideellt aktiva som lagade vegetariska hamburgare och paj till en kulturkväll i Nyfiket.

Inget av ovanstående hade förmodligen varit möjligt om en kommersiell aktör drev Nyfiket.

Under det kommande året ska vi:

 • Verka för att ytterligare höja kvalitén på både mat och bemötande samt att förbättra gemenskap i Nyfiket.
 • Fortsätta utveckla strukturen kring Nyfiket. Syftet är att göra det enklare för folk att komma in, bli aktiva och slutligen självgående.
 • Skapa rutin för passbokning för volontärer, via hemsidan och datorn i Nyfiket.
 • Fortsätta utveckla Nyfiket som en stödjande resurs för arrangemang i huset. Balansen mellan öppet kafé och tillagningskök för medlemsföreningar och andra arrangörer.
 • Förtydliga när det är ordniarie öppethållande i fiket och när det används till annat.
 • Sträva efter att utöka det regelbundna öppethållandet.

Folkköket med öppen scen

Varje tisdag sedan tre år tillbaka arrangeras folkkök med soppa, sallad och nybakat bröd för en tjuga på Kulturhuset. För den som vill uppträda finns också en öppen scen. Folkköket har varit basen i den ideella driften av Nyfiket. Det har snabbt blivit en självklar mötesplats för aktiva i huset, för nya att komma i kontakt med Kulturhuset och en för brokig skara människor i alla åldrar.

Under året som kommer ska vi:

 • Utveckla den Öppna Scenen under Folkköket.
 • Verka för att skapa fasta grupper som ansvarar för folkköket från gång till gång.

Kulturmåndag

Kulturmåndag startades under hösten och har snabbt utvecklats till en självklar mötesplats och ett forum för aktivitet i huset. Nyfiket blev den självklara platsen för detta öppna forum. Läs vidare under Kulturmåndag.

Lunchlyrik

Lunchlyriken flyttade in på Kulturhuset efter att ha blivit bortknuffad från Spira.

En ny aktivitet som tillkommit under året är lunchlyriken. Tre fredagar av fyra läser Arne Eriksson och Bernt Lindqvist dikter, lyrik och andra berättelser. Detta har fört en ny publik till Kulturhuset.

Under året ska vi:

 • Fortsätta med och utveckla lunchlyriken!

Gemenskap i jul

Gemenskap i Jul har arrangerats på Kulturhuset ända sedan huset startade och är ett alternativt julfirande i tre dagar. Gratis - och därför öppet för alla.

Plan för nästa år:

 • Fortsätta med Gemenskap i Jul.

Loppisen

Loppisen en mötesplats för folk från hela regionen, varje helgfri lördag på Kulturhuset. (2014-11-08)

Smålands största loppis genomförs varje helgfri lördag på Kulturhuset av ideella loppisentusiaster. Detta är en del av stommen i Kulturhuset. Här möts hundratals människor varje lördag. Vissa åker över 15 mil varje lördag för att besöka loppisen.

Under året ska vi:

 • Få igång vårt digitala bokningssystem så att folk kan kontrollera tillgänglighet och boka bord till loppisen över nätet.

Öppna verkstäderna

Skulptur-workshop i Keramiken

De Öppna Verkstäderna ligger på andra våningen i Kulturhuset. Här finns sedan tidigare Snicken och Keramiken. Det senaste året har vi öppnat tre nya verkstäder: Målerian, Rit- skriv- och serieverkstan och Tygerian. Verkstäderna gör det möjligt för lokala konstnärer och skaparsjälar att aktivera sig inom en rad olika konstformer samtidigt och börja skapa utifrån sina egna behov. Detta ger upphov till många spännande möten och möjligheterna är enorma. I storstäderna brukar denna typ av utrymmen benämnas som maker-space. Planerna på att utveckla med fler verkstäder kommer ytterligare utöka dessa möjligheter.

Vi har diskuterat att skapa ett gemensamt utrymme i korridoren där de verksamma i de olika verkstäderna kan mötas, diskutera och skapa tillsammans.

Verkstadssatsningen har gjorts i samarbete med Studieförbundet ABF och har varit mycket framgångsrikt. Samarbetet ska därför fortsätta och utvecklas även under 2015. Konststuderande från flera av stadens olika folkhögskolor har också börjat hitta till de öppna verkstäderna, vilket har börjat leda till spännande samarbeten.

En screentrycksverkstad är redan planerad och flera är på gång. Bland annat en IT-, media- och teknikverkstad.

Syftet med de öppna verkstäderna är att erbjuda utrymme för fritt skapande på användarnas egna villkor. Skapa en verksamhet som är inkluderande, där lusten och kreativiteten flödar.

Nästa generationens serietecknare i Rit- skriv- och serieverkstan. (20014-01-11)

Vi ska under året:

 • Öppna en screentrycksverkstad inom ramen för hantverksverkstadens verksamhet.
 • Genomföra en gemensam arbetshelg för de öppna verkstäderna.
 • Verka för att i samarbete med ABF öppna fler verkstäder när utrymme ges.
 • Utveckla de Öppna Verkstäderna som en mötesplats för konstnärer och konstnärligt aktiva personer.

Öppna Kontoret

Vi har märkt att många föreningar har behov av en lokal för administration, möten och kontorsarbete en eller max ett par gånger i månaden. Att hyra en hel lokal för en hel månad är inte bara onödigt det innebär också ökade kostnader som exempelvis inköp av kontorsapparater, kontorsmaterial och möbler till lokalen. Detta kan vara stora kostnader för en liten förening.

Kulturhuset har redan idag ett sammanträdesrum som föreningar kan låna för möten, men behoven är ofta större än så. Vi planerar därför att starta ett öppet kontor, där föreningar kan få tillgång till kopieringsapparat, datorer, skärmaskiner osv. Vi planerar också att skaffa licenser för exempelvis bildredigering, lay-out och bokföringsprogram.

Syftet med det Öppna Kontoret är att understödja föreningar med verktyg och resurser som många gånger kan vara dyra och onödiga att äga för varje enskild förening, men som de flesta ändå har behov av då och då.

Vi ska under året:

 • Ta fram en plan för hur det öppna kontoret ska fungera.
 • Ta reda på vad som behövs för att komma igång med det Öppna Kontoret.
 • Eventuellt bygga om för att ge utrymme till detta.

Samarrangemang

Under 2014 har vi bland annat gett plats för och samarbetat kring Ung Kultur Möts, KulturDagNatt, SM i Warhammer 40k, SM i bordshockey, LAN, SM i Wordfeud, sport- undulat- frimärks- och spelmässor, stand-up-föreställningar, studentsittningar, festivaler och mycket mycket mer.

Vi har också genomfört en hel del egna arrangemang exempelvis spelningar, poesiföreställningar, utställningar, festivaler

Sammanlagt under året har det på Kulturhuset genomförts drygt NN arrangemang.

Under det kommande året ska vi:

 • Fortsätta utvecklas som samarbetspartner till olika aktörer som vill genomföra arrangemang i huset.
 • Fortsätta understödja och ge plats åt stora arrangemang, SM-tävlingar, mässor och så vidare.
 • Fortsätta uppmuntra och understödja e-sport-, spel- och deltagarkulturen.
 • Genomföra minst två stora arrangemang under året i egen regi, ett på våren och ett på hösten.


VÅR ORGANISATION

Här presenteras föreningen, administrationen och hur folk blir delaktiga och skaffar sig inflytande i verksamheten. Varför organisationen ser ut som den gör. Och hur vi ska arbeta för att öka öppenheten, transparensen och medbestämmandet i huset. Det är denna del som politikerna säger sig vilja kommunalisera för att demokratisera verksamheten.

Föreningen

Folkkök-fullthus.jpg

Föreningen har sedan starten 1982 varit den samordnande kraften i Kulturhuset. Det är föreningen som ansvarat för driften och administration av huset och dess verksamhet. Den grundläggande demokratiska principen har alltid varit en person - en röst. Anledningen till detta är att vi velat undvika huggsexa mellan de olika medlemsföreningarna där var och en slåss för sitt eget utrymme och del av resurserna i den gemensamma föreningen. Med nuvarande driftsformen har Föreningen Kulturhuset varit tvungen att se till allas bästa och försöka fördela resurser och utrymme mellan de olika aktörerna i huset.

Styrelsen

Styrelsen har ansvar för att beslut på medlems- och föreningsmötena genomförs.

Styrelsen ska under året:

 • Gå igenom beslut tagna de senaste åren för att kontrollera vad som inte blivit genomfört och om det ska genomföras framöver.
 • Styrelsen skall verka för att använda/utvärdera/uppdatera styrelsedokumentet aktivt för att göra arbetet lättare.
 • Verka för att nya, yngre förmågor ska engagera sig i styrelsen.
 • Styrelsen skall genomföra arbetshelger två gånger om året (då man går igenom saker som behöver bearbetas i husets verksamhet, sådant man aldrig annars hinner.)

Enskilda medlemmar

Föreningen Kulturhuset har drygt 250 medlemmar. Det sträcker sig från personer som är djupt involverade i verksamheten till personer som bara vill visa sitt stöd. Medlemskap är krav för att få rösta på föreningsmötena, men inget krav för att vara aktiv i Kulturhuset. När vi genomförde vår enkät-undersökning i samband med vår egen utredning "Växthus - en alternativ utredning" visade det sig att endast 17% av de som svarat var medlem i någon förening i huset.

Vi ska därför under året:

 • Arbeta för att fler blir aktiva i föreningen, med fokus på både nya medlemmar och att gamla medlemmar fördjupar sitt engagemang.
 • Vi ska framförallt verka för ökad beslutsfattande och drift av huset och verksamheten.

Medlemsföreningarna

De föreningar som har regelbunden verksamhet i Kulturhuset har möjlighet att bli medlemsförening i Föreningen Kulturhuset. Medlemsföreningarna har oftast förtur vid bokning av lokaler och reducerade hyror. Kulturhuset har för tillfället elva medlemsföreningar.

Dessa är:

Under året som gått har vi försökt ta reda på hur vi kan utveckla vårt stöd till medlemsföreningarna, tagit reda på i vilka frågor de eventuellt vill ha mer inflytande och om de i så fall är beredda att ta mer gemensamt ansvar för resten av husets verksamhet.

Under det kommande året ska vi:

 • Verka för ökat utbyten och samverkan mellan medlemsföreningarna i huset.
 • Fortsätta arbeta för att involvera medlemsföreningarna i huset som helhet.
 • Hålla minst ett stormöte; genomföra en enkät eller liknande för att undersöka behov och önskemål hos medlemsföreningarna.

Inflytande och delaktighet

Varför den ideella driften och föreningsstyret är en förutsättning för den breda och omfattande verksamhet som finns idag.

Inflytande och delaktighet är grunden för människor engagemang i huset och i verksamheten. Övergripande beslut om föreningens verksamhet tas på förenings- och medlemsmöten. Där är den grundläggande principen är en person – en röst och medlemskap i Föreningen Kulturhuset krävs.

Samtidigt strävar vi efter att sprida och fördela makten så att besluten ska tas av dem som berörs i första hand, istället för av administration eller föreningens styrelse. De flesta beslut kring den löpande verksamheten tas därför av dem som är aktiva i respektive verksamhet (exempelvis verkstäderna, musiken, Nyfiket); genom arbetsgrupper och olika öppna aktivitetsmöten.

Under året har två nya verktyg utvecklats för delaktighet och inflytande. Dessa är: Kulturmåndag och Kulturhusets Wiki.

Kulturmåndag

Kampmåndag!: Nu blir det bara mera ös - för nu jävlar är elden lös!

Kulturmåndag startade under hösten, då under namnet Kampmåndag, och har utvecklats till ett viktigt forum för aktiva i huset. Det har också blivit ett sätt för nya personer att snabbt komma in och bli aktiva i verksamheten.

Vi ska under året:

 • Utveckla Kulturmåndag till den självklara mötesplatsen för aktiva i huset.
 • Utveckla Kulturmåndag till det självklara inkörsporten för nya aktiva i huset.
 • Integrera arbetsgrupperna som utvecklats under Kulturmåndag till självklara delar och beslutande organ i huset.

Kulturhusets Wiki

Kulturhuset Wiki är ett resultat ur Kampmåndagarna som startades under hösten. Wikin utvecklades snabbt till ett redskap där vi kan dela information, lägga upp filer, bilder, rapportera om gruppers aktivitet och så vidare.

Den kom snabbt till användning. Exempelvis har denna Verksamhetsplan kommit till genom Wikin. Vem som helst har kunnat gå in och lägga till, ta bort och ändra i detta dokument, fram till höstmötet. Detta är ett ganska unikt sätt att jobba, och något som vi vill utveckla framöver.

Det främsta syftet med wikin är att skapa lika förutsättningar för alla att engagera sig i Kulturhusets verksamhet. På sidan kan en hitta information om de organiserade grupperna som jobbar med kampen för huset, grupper som har olika former av arrangemang och mycket mer.

Under året ska vi:

 • Utveckla wikin som redskap för ökad transparens samt möjlighet till inflytande och delaktighet, både i verksamheten och beslutsfattande i huset.

Informationsspridning och reklam ☜

Första numret av Kulturhusets tidning. Ett bidrag till att vända rapporteringen om oss.

Kulturhuset har fått kritik för att inte nå ut med verksamheten, att folk inte känt till huset och vad som händer. Efter att organisationen förändrats i grunden och ekonomin stabiliserats påbörjades därför arbetet med att förändra bilden av Kulturhuset och vissa upp all den verksamhet som finns i huset och som pågår hela tiden. Facebook blev vårt främsta redskap att nå ut till nya målgrupper, framförallt ungdomar och resten av landet.

Efter flera års skriverier om hur dåligt allt var i Kulturhuset och att inget hände, bestämde vi oss för att göra en egen tidning. Där kunde vi lyfta fram vad vi tyckte var viktigt och beskriva verksamheten som vi såg den. Tidningen blev på 8 sidor som trycktes i 10 000 ex och spreds över stan.

Vi har sedan dess dessutom startat youtube-konto, instagram, gjort en ny hemsida, snyggat till anslagstavlor och tjatat på kommunen att lägga till oss på sin hemsida över Tändsticksområdet. Innan året är slut ska vi ha hunnit trycka en ordentlig info-folder om huset och verksamheten också.

Kulturhuset on Tour besökte Råslätt med grafittivägg och musik.

Under hösten har vi genomfört "Kulturhuset on tour" då vi besökt ett tiotal olika platser och genomfört olika aktiviteter.

Informationsspridning och reklam för arrangemang och verksamhet i Kulturhuset ska vara ett prioriterat område även under det kommande året.

Vi ska därför:

 • Fortsätta vårt utvecklingsarbete med sociala medier.
 • Fortsätta utveckla hemsidan. (Se vidare under just Hemsidan).
 • Om möjligt, producera ett nytt nummer av vår egen tidning.
 • Arbeta för tydligare skyltning och information i huset.
 • Se till att Kulturhuset finns med på kommunens hemsida och skylten ut mot vägen.

Administration

Administrationens huvudsakliga funktion är att tillgodose verksamma i husets aktiviteter, idéer och engagemang, samt att ansvara för ekonomi, lokaluthyrning och loppisbokning.

Kulturhuset ganska unika förmåga att ge utrymme för engagerade personer och spontana initiativ beror till stor del det symbiosförhållande som utvecklats mellan administration och ideell verksamhet. En administration som är underställd verksamheten, istället för tvärtom.

Under perioder när administrationen varit mer separerad från den ideella driften har utrymmet för spontana initiativ begränsats, vilket hämmat kreativiteten och utvecklingen av huset som helhet.

Veto och beslutanderätt ligger idag hos ideellt aktiva, inte hos anställda tjänstemän. Ett förhållande som utvecklats under 32 år till vad det är idag. Ett förändringsarbete som ständigt pågår.

Uthyrningsverksamhet

Kulturhuset i Jönköping hyr ut sina lokaler till allsköns arrangemang och aktiviteter, allt från Sportmässor och firmafester till teaterrepetitioner och figurspelsturneringar. Uthyrningsverksamheten är en förutsättning för att vi frikostigt ska kunna ge stöd stöd till följande fokusgrupper: Ungdomar, Kulturella tillställningar, Ideell verksamhet, Nyktra tillställningar, Öppna arrangemang och våra medlemsföreningar.

Vårt fokus är att genom en tillåtande attityd stödja verksamhet som ryms inom vårt syfte samtidigt som våra lokaler ska kunna nyttjas av alla med ett behov av att utöva verksamhet där.

Under året ska vi:

 • Särskilt verka för att öka lokalernas användning under dagtid. Se vidare under Samarbeten med andra organisationer.
 • Utveckla möjligheter att boka lokaler och loppisbord på nätet.
 • Utveckla möjligheter att boka replokal och utföra kontraktsskrivning för dessa på nätet.

Hemsidan

Under hösten 2014 fick vi äntligen en ny hemsida: www.kulturhusetjonkoping.se

Den fungerar nu som ett verktyg för att följa vad som händer i huset, vad som är på gång och hur man aktiverar sig i verksamheten.

Under året ska den:

 • Utvecklas till verktyg som kan användas i de olika verksamheterna i huset.
 • Underhållas på ett bra sätt, så att aktuell information finns tillgänglig.
 • Vara en informationsportal, och tillsammans med wikin, vara ett verktyg för nya som vill aktivera sig i huset.

Personal

Kulturhuset har fyra anställda som delar på 2,6 heltidstjänster: en lokalvårdare, en vaktmästare, en operativ samordnare och en administrativ samordnare. Deras arbetssituation har varit allt annat än god på sistone på grund av att ingen har vetat hur husets framtid ska se ut.

Under året ska vi förbättra för dem genom att:

 • Genomföra nödvändiga investeringar i arbetsredskap.
 • Utreda intresset för att genomföra något slags personalaktivitet.

Samarbeten med andra organisationer

Föreningen Kulturhuset har som religiöst och partipolitiskt förening en unik möjlighet att få olika grupper och organisationer att samverka och samsas under samma tak.

Vi har under 30 år byggt upp ett omfattande kontaktnät med allt från verksamma i huset till organisationer, Kulturhus, föreningar, artister, konstnärer och kulturaktiva i Jönköping, Sverige och över hela världen.

Kulturhuset ger plats åt och samarbetar med ett tiotal kultur- och invandrarföreningar, liksom att bereda plats för bröllop, dop, begravningar och andra högtider för olika etniska och religiösa grupper som saknar egna lokaler.

Vi samarbetar också med en rad utbildningsorganisationer bland annat flera grund-, gymnasie- och folkhögskolor samt de flesta av Jönköpings studieförbund.

Vi diskuterar eller har nyligen inlett samarbete med bland annat:

 • Share Music Sweden - en kulturorganisation som skapar scenkonst genom banbrytande föreställningar och kurser i musik, dans, teater och konst.
 • Kultur på recept - Landstinget startade med Kultur på recept, har vi tagit emot ett par personer, även om vi själva verket kört receptfritt sedan 1982.
 • Landstinget - Ett dansprojekt för unga tjejer med självskadebeteende.
 • Kärrarpsgård- Skapande verksamhet för kvinnor med missbruksproblematik.
 • Andra kommunala stödfunktioner - Under en period under 2014 hade vi en elev från Mullsjö med särskilda behov. Kulturhusets kreativa och kravlösa verksamhet lämpar sig särskilt bra fö

Vi ska:

 • Med särskilt fokus på att utveckla verksamheten i Kulturhuset under dagtid, se över möjliga samarbeten med Share Music Sweden, Kultur på recept, Landstinget, Socialtjänsten, Kärrarpsgård osv.
 • Fortsätta att utveckla våra nuvarande samarbeten med exempelvis Jönköpings Kommun, Landstinget, Folkhögskolor, gymnasieskolor, Studentkåren och så vidare.
 • Utreda möjligheterna att söka medlemsskap i Trans European Halles som är ett initiativ från Mejeriet i Lund. Det är ett nätverk för alternativa kulturcentrum.
 • Utveckla våra samarbeten med andra kulturhus, teatrar, bokningsbolag, föreningar, organisationer och myndigheter.


FASTIGHETEN

Bild på Kulturhuset, sett från Tändsticksgränd

Kulturhusets verksamhet och administration inryms i fastigheten på Svavelsticksgränd 7-9. Fastigheten ägs av Jönköpings Kommun, förvaltas av Tekniska Kontoret med drivs och samordnas av Föreningen Kulturhuset sedan 1982.

Underhåll och drift

Underhållet och driften av Kulturhuset har fungerat förhållandevis bra genom åren, även om det behövs uppryckning på flera områden. Flera av de saker som slogs fast i kommunens utredning är sådant vi påpekat under under flera år, exempelvis lås-, ventilation- och värmesystem.

Vissa ansvar och roller kring drift och underhåll har varit oklara. Vi har ibland fått skuld för sådant som egentligen faller på fastighetsägaren, samtidigt har samarbetet med Tekniska Kontoret förbättrats avsevärt på senare år.

En aktiv samarbetspart gällande drift och underhåll är en förutsättning för ett fungerande Kulturhus.

Under året ska vi:

 • Fortsätta samverka med Tekniska Kontoret gällande drift, underhåll och eventuella störningar.
 • Genomföra minst en grundlig genomgång av de delar där vi har ansvaret för drift och underhåll.
 • Se till att kommunens investeringar i fastigheten underlättar framtida drift och underhåll.

Lokaler

Kulturvinden, lördag, 2014-09-06

Föreningen Kulturhuset har unika möjligheter att erbjuda flexibla och användarvänliga lokaler som lätt anpassas efter våra målgruppers väldigt olika behov.

Vi räknar med att behovet av anpassningsbara och dynamiska lokaler kommer att öka till följd av att många föreningar i Jönköping tvingas bort från sina nuvarande lokaler.

Kombinationen av föreningslokaler och mer öppna utrymmen och lokaler ska finnas kvar.

Utvecklingen mot mer öppna verksamheter, i form av exempelvis verkstäderna, öppna replokalen och projektet med ljud- och inspelningsstudion ska därför fortsätta.

När lokaler sägs upp eller fasta verksamheter flyttas ska vi försöka hitta lösningar för ännu mer öppen och inkluderande verksamhet.

Kulturvinden, söndag, 2014-09-07

Vi ska därför under året:

 • Fortsätta arbetet med att utöka lokalernas användningsområden och ökad tillgänglighet.
 • Fortsätta samverka med Tekniska Kontoret gällande utformning och renovering av lokalerna.
 • Verka för att skapa fler scener i Kulturhuset.
 • Se över möjligheterna att bygga om Teaterbion och uppgradera denna till en B-scen, och om möjligt påbörja denna ombyggnad. (Se vidare under rubriken Teaterverksamheten.)
 • Utveckla scenen i Nyfiket utifrån de behov som finns. (Se vidare under rubriken Musikverksamheten.)
 • Se över möjligheterna att bygga ut Insikten genom att exempelvis öppna upp för större publik, samt bygga ett ordentligt ljud- och ljusbås. Om möjligt ska denna denna renovering påbörjas. (Se vidare under rubriken Musikverksamheten.)
Kulturvinden, måndag, 2014-09-08
 • Utveckla möjligheterna att understödja medlemsföreningar och andra föreningar i behov av utrymme och verktyg för sin verksamhet.
 • Om möjligt påbörja byggandet av ett öppet kontor med plats för datorer, kopiatorn, laminering, skärmaskinen och annan kontorsutrustning samt licenser för exempelvis bildredigering, lay-outprogram och bokföringsprogram. (Se vidare under rubriken Öppna Kontoret.)
 • Utöka möjligheterna och utrymmet för förvaring för olika föreningar, exempelvis se över lösningen med gallerburar på kallvinden. (Se vidare under rubriken Medlemsföreningarna.)
 • Se till att städ- och vaktmästeri flyttas till en mer central plats i huset.
 • Undersöka möjligheterna att utveckla Stora Salen och eventuellt Studion till en gemensam konferens- fest-, spelning- musik- m.m.-sal med flyttbara väggar och plats för upp till 1500 personer. (Se vidare under Uthyrningsverksamhet.)
 • Se över möjligheterna att söka stöd från exempelvis Boverket, Allmänna Arvsfonden och liknande myndigheter för genomförandet av dessa renoverings- och ombyggnadsprojekt.