Skillnad mellan versioner av "Kom igång med wikin"

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(kategorisering)
 
Rad 31: Rad 31:
 
Använd diskussionssidor för att diskutera förslag istället för att ändra i dem direkt.
 
Använd diskussionssidor för att diskutera förslag istället för att ändra i dem direkt.
 
För att märka en kommentar med sitt eget namn så skriver du "- - ~ ~ ~" efter din kommentar. Steg i kommentarer fungerar att första kommentar är ":", nästa underkommentar är "::" och så vidare. Se diskussionssida för hjälp!
 
För att märka en kommentar med sitt eget namn så skriver du "- - ~ ~ ~" efter din kommentar. Steg i kommentarer fungerar att första kommentar är ":", nästa underkommentar är "::" och så vidare. Se diskussionssida för hjälp!
 +
 +
 +
[[Kategori: Arbetet med Wikin]]

Nuvarande version från 31 maj 2020 kl. 16.48

Vad är en wiki?[redigera]

Hej och välkommen, har du använt en wiki förut? Kanske läst men inte redigerat? Oavsett erfarenhet så kan det vara bra att gå igenom grunderna för hur man använder en wiki, hur informationen kategoriseras och hur man bäst hjälper till.

Hur gör du?[redigera]

Registrera ett konto[redigera]

Först och främst önskar vi att användare som kommer att redigera ofta även registrerar ett konto. Detta eftersom vi reserverar oss möjligheten att kunna, vid exempelvis anonymt sabotage på sidan, låsa redigering- och registreringsmöjligheterna för okända användare.

Observera att du inte behöver uppge ditt fullständiga namn eller t.ex. en mailadress som avslöjar vem du är! Fördelen med internet och webben idag är att en kan skapa pseudonymer. Så önskar du hålla din identitet dold kan du använda pseudonym. För integritetsmedvetna användare kan det även vara smart att ha ett konto eftersom icke inloggade användares redigeringar loggas (publikt) med IP-nummer.

En användare med verifierad epostadress slipper dessutom fylla i "captchan" som vi använder för att motverka automatiskt spam.

Var hör du hemma?[redigera]

Nästa steg är att hitta var du hör hemma! Är du engagerad i en av arbetsgrupperna och ska publicera information? För att få en stor överblick av alla kategorier och undersidor så kan du besöka listningen av alla sidor. Ifall moderatorer och de som redigerar sidorna har gjort sitt kategoriseringsjobb rätt finns en kategoriindelad lista också. Ska du fylla på en materiallista, uppdatera arbetsgruppens information eller bara rätta stavfel? Gå dit du behövs och följ sedan redigeringsinstruktionerna.

Finns inte sidan?[redigera]

Har du inte hittat någonstans där det du ska publicera passar in? Då kan du skapa en ny sida! Det enklaste sättet är att bara redigera adressfältet (högst upp i din webbläsare). Där det nu står "/p/Huvudsida" kan du byta ut det sista ordet så det exempelvis står "/p/Materialbehov" - tryck sedan på Enter-tangenten. När du möts av en text som säger att det saknas text kan du trycka på länken som lyder "redigera denna sida". Skriv in text - använd specialfunktioner om du känner dig trygg i hur de fungerar - och förhandsgranska om du vill. När du sedan är nöjd kan du välja att "Spara sida".

Att tänka på vid redigering[redigera]

Det behöver inte vara perfekt. Det är bättre att du publicerar information som någon annan kan justera än att informationen inte når ut. Kan du inte med alla tricks som fetstil, listor och liknande - gör bara så att det är tydligt vad andemeningen är. Då kan någon annan hoppa in och fixa till i efterhand.

Håll dig till ämnet - men skapa inte heller för långa sidor.

Diskussionssidor[redigera]

Använd diskussionssidor för att diskutera förslag istället för att ändra i dem direkt. För att märka en kommentar med sitt eget namn så skriver du "- - ~ ~ ~" efter din kommentar. Steg i kommentarer fungerar att första kommentar är ":", nästa underkommentar är "::" och så vidare. Se diskussionssida för hjälp!