Kölistan

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Version från den 17 november 2023 kl. 16.12 av 165.225.194.188 (diskussion) (Skapade sidan med 'Vill du gå med i Kulturhusets keramikverkstad i Jönköping? Kul! För att bli medlem Kulturhusets keramikverkstad i Jönköping så behöver du ha goda förkunskaper av ker...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Vill du gå med i Kulturhusets keramikverkstad i Jönköping? Kul!

För att bli medlem Kulturhusets keramikverkstad i Jönköping så behöver du ha goda förkunskaper av keramik, vi tar tyvärr inte emot medlemmar som är oerfarna nybörjare.

Om du har goda förkunskaper så är du välkommen att bli medlem i mån av plats eller annars ställa dig i kö till vår verksamhet. Vi har en maxgräns på 50 medlemmar i keramikverkstaden.

För att ställa dig i kö så mailar du in till vår kölista. Mailadressen till vår kölista finns längst ner på vår FAQ-lista (Vanligt förekommande frågor).

I ditt mail till kölistan behöver vi följande information: - Ditt för- och efternamn - Ditt mobilnummer Endast 1 person per mail, inte flera

OBSERVERA att: - Mailen till kölistan ENBART fungerar som en kölista, vi svarar INTE på frågor via denna mail. - Mail med frågor raderas utan att besvaras. - Mail som saknar mobilnummer raderas från kölistan utan att besvaras. - Kölistan är lång och det kan ta lång tid innan man blir erbjuden plats. - Man kan inte få svar på hur länge man behöver stå i kö eller vilken plats man har i kön. - Kölistan nollas varje årsskifte, har man då ännu inte blivit erbjuden plats så måste man maila till kölistan på nytt.

Innan du mailar till kölistan, eller om du har övriga frågor, läs igenom våra vanligt förekommande frågor för att få ett hum om vår verksamhet.

FAQ (Vanligt Förekommande Frågor)

Tar ni emot nybörjare som medlemmar? Nej tyvärr. Vi är en öppen verkstad utan anställd personal och vi har ingen kursverksamhet. För att olyckor och missöden inte ska ske så behöver alla ha koll på grunderna med att arbeta med och hantera lera och glasyr.

Hur fungerar kösystemet? Platser öppnas upp i verksamheten när andra medlemmar, av olika anledningar, slutar. Man blir t.ex. av med sin plats i verkstaden om man inte nyttjar den på månadsbasis (undantag juni-augusti samt sjukdom) eller inte hjälper till i verkstaden på kvartalsbasis. När vi har färre än 50 medlemmar så kontaktar vi den/de personer, via sms, som stått i kö längst. När man blir kontaktad behöver man tacka ja eller nej inom 1-2 dagar. Uteblivet svar räknas som nej och platsen erbjuds i stället till nästa person i kön.

Ang. att ni nollar ni kölistan vid årsskiftet, hur kommer det sig? Kölistan blir med tiden väldigt lång och personer som får vänta länge tappar ofta intresset eller löser sitt kreativa behov på annat sätt. När vi nollar listan så sker en naturlig sållning.

Vi är ett kompisgäng som vill bli medlemmar tillsammans, hur funkar det? Vi tar ingen särskild hänsyn till grupper i kölistan. Om du blir erbjuden en plats kan du tacka ja eller nej, du kan inte pausa din kö-plats och invänta eventuella vänner. Vi tar inte heller emot kö-mail med flera namn. En person per mail gäller i kölistan.

Hur länge behöver man stå i kö för att komma in? Det är tyvärr omöjligt att säga. Intresset för vår verkstad är väldigt stort och det kan dröja månader innan man blir erbjuden plats. Tveka dock inte att ställa dig i kö, ibland går det fort.

Kan jag som nybörjare bli medlem tillsammans med en vän som har keramikerfarenhet? Nej. Alla medlemmar måste ha egna grundkunskaper.

I don’t speak Swedish, can I still get access to the pottery studio at Kulturhuset? Language should not be a barrier for being creative, so yes, you can. But, we are not able to offer our studio information and social media content in any other language than Swedish, so non-Swedish speakers must be willing to translate this content themselves.

Kan jag som erfaren medlem ha kurs i lokalen för vänner som vill lära sig om keramik? Nej. Vi har 50 medlemmar och ingen plats för extra inofficiella medlemmar. Dock får man som medlem ta med sig enstaka vänner vid enstaka tillfällen. Vi uppmuntrar självklart även verkstadens medlemmar att dela erfarenhet och kunskap med varandra.

Kan man få ”prova på” keramik hos er för att se om man tycker det är kul? Nej. Vi har ingen möjlighet att låta folk ”prova på” hos oss. Om man har en vän som är medlem kan man dock be dem att få följa med någon enstaka gång.

Jag är intresserad av att bli medlem, kan nån visa mig runt i lokalen? Vi erbjuder inte guidning av lokalen förrän man blivit erbjuden en plats i verksamheten. När man blivit erbjuden en plats så får man en obligatorisk introduktion av lokalen. Då lokalen har fönster mot korridoren går det lätt att se in om man endast vill få en uppfattning.

Vad kostar det att bli medlem? För att får tillgång till keramikverkstaden måste man först bli medlem i Kulturhuset, vilket kostar 50-100:- per kalenderår beroende på din ålder. Kostnaden för att få tillgång till keramikverkstaden är ytterligare 100:- per kalenderår. Dessutom tillkommer en engångskostnad på 100:- för att få en ”tag” som agerar nyckel in i huset och in i lokalen.

Förutom goda förkunskaper, finns det andra krav på mig som medlem? Ja. Vi kräver att alla medlemmar är aktiva och nyttjar verkstaden minst en gång per kalendermånad (undantag vid sjukdom och undantag under sommarmånaderna). Man måste även som medlem vara med och ta hand om verkstaden genom att utföra minst en uppgift per kvartal. Lista m återkommande uppgifter finns i lokalen.

Vad har ni för utrustning? Vi har 4st drejskivor, varav 2 st är nya, samt en stor ugn som hanteras av våra ugnsansvariga medlemmar. Vi har även ett stort utbud av verktyg.

Får barn bli medlemmar i keramikverkstaden? Som medlem får man gärna ta med sig sina barn till verkstaden vid enstaka tillfällen, men personer under 18 år får tyvärr inte bli medlemmar.

När kan man nyttja keramikverkstaden? Som medlem i keramikverksamheten får du tillgång till keramikverkstaden 24 h om dygnet 365 dagar om året, ingen bokning el dylikt behövs.

Får man sälja keramik som man har tillverkat i Kulturhusets keramikverkstad? Nej. Endast icke kommersiell verksamhet är tillåten i Kulturhusets verkstäder. Om du säljer gods som på något vis kopplas till keramikverkstaden så blir du utesluten från verkstaden.

Hur får man tag på lera? All lera som används i våra lokaler måste köpas från oss, det är inte tillåtet att ta med sig lera som är köpt privat. Leran kostar 50:-/kg och varje medlem kan köpa max 8 kg ler per kalendermånad. Vi tillhandahåller f.n. 3 olika sorters lera, men utbudet kan ändras m tiden.

Kan jag som icke-medlem köpa lera från Kulturhuset? Nej. Den lera vi köper in är endast till för våra medlemmar.

Jag vill gärna använda en specifik lera, kan ni köpa in den till mig? Vi röstar fram vårt utbud av lera och glasyr på våra medlemsmöten och köper alltid in minst 100 kg av varje lera. Om du lägger ett förslag på inköp av en lera som röstas in på ett möte så kommer vi att köpa in den men inte annars.

Hur får man tag på glasyr? Vi har ett utbud på ca 20 st olika doppglasyrer i lokalen som är fritt för alla att använda. Man kan också privat köpa egna penselglasyrer och förvara i lokalen.

Jag vill veta mer om vilka leror/glasyrer/verktyg/regler ni har, hur får jag reda på det? Vi har inte möjlighet att vara tillgängliga för att besvara den typen av specifika frågor kring verksamheten från icke-medlemmar. När man blivit erbjuden en plats i verksamheten kan man ställa fler frågor.

Måste man som medlem kunna bränna i ugn? Nej. Vi har kunniga medlemmar som ansvarar för bränning.

Måste man kunna dreja för att bli medlem? Nej.

Kan man som rullstolsburen bli medlem i keramikverksamheten? Det finns hiss i huset men keramikverkstaden är gammal och inte på något specifikt sätt tillgänglighetsanpassad för rullstol. Kontakta kontoret för mer information.

Hur lång tid tar det att få sitt gods bränt/Hur ofta bränner ni i ugnen? Vi bränner vid behov, alltså när vi har tillräckligt med gods för att fylla en ugn. Vi tar inte hänsyn till enskilda medlemmars behov av att få gods bränt vid specifika tillfällen. Ibland startar vi mer än en ugn i veckan och ibland dröjer det flera veckor innan ugnen startas.

Kan man som medlem el icke medlem hyra keramikverkstaden till möhippa el dyl? Nej. Keramikverkstaden kan inte hyras.

Har ni kursverksamhet? Nej, tyvärr inte.

Måste man bo i Jönköping för att bli medlem? Nej. Vi ställer dock samma krav på närvaro och dyl från alla medlemmar oavsett hur långt ifrån verkstaden man bor. Inga undantag från verksamhetens bas-krav görs för medlemmar som är bosatta på långt avstånd från verkstaden.

Jag representerar ett studieförbund och undrar om ni vill ha kurs-samarbeten i era lokaler? På grund av hur vi lagt upp vår verksamhet f.n. så är vi i dagsläget inte intresserade av samarbeten med studieförbund.

Jag är en person som har keramik jag behöver bränna, kan man få göra det hos er mot betalning? Vi har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till med bränningar till icke-medlemmar.

Oj, är ni 50 medlemmar? Får alla medlemmar verkligen plats i lokalen? Med tanke på att alla medlemmar har konstant tillgång till verkstaden så blir det en naturligt väldigt bra spridning av närvaro och aldrig någon trängsel i lokalen.

Jag har läst igenom samtliga vanliga frågor och har frågor som inte finns med här, vem kan jag kontakta? Kontakta operativ samordnare under kontorets öppettider.

Mailadress till kölistan