Supporta

Från Kulturhuset Jönköping Wiki

Kom, var med och stötta Kulturhuset i Jönköping![redigera]

Ett fritt, öppet Kulturhus där aktiva besökare och kulturaktörer själva bestämmer inriktning. Ett Kulturhus där alla som respekterar människors lika värde är välkomna. Och där detta omsätts i praktiken. Kort sagt ett kulturhus där vi kan mötas på lika villkor. Detta är vad vi i Föreningen Kulturhuset står för idag.

Vad betyder det då? Det betyder att du, när du har en idé som du vill förverkliga och är öppen för att bjuda in andra så är Kulturhuset en plats för dig. Tillåt oss att utveckla lite grann.

Få, om någon, vet vad en ny vecka på Kulturhuset bär med sig. Vanligtvis börjar det på måndagsmorgonen med att Postens seniorer dansar på scenen i Stora Salen och att Birger, 80+ och pensionerad träslöjdlärare, håller i "Gubbadagis" i Snicken på andra våningen. Vanligtvis avslutas veckan med Bosnisk folkdans på vinden, band som repar, rollspel på GoB, fyra, fem olika dansklasser hos Sportdansklubben, pizza för en tjuga i Nyfiket och filmpremiär hos Folkets Bio på söndagskvällen.

Men där emellan... Varje vecka strömmar det till nytt folk som vill engagera sig, som vill bli aktiva, som har idéer om vad de vill göra. Många verksamheter och initiativ uppstår just nu, just då. Det är nästan som att Kulturhuset nystartar med varje ny vecka.

Kulturhuset har aldrig varit en verksamhet som kostat mycket pengar, men eftersom verksamheten bygger på ideellt engagemang, förutsätter den att du själv aktiverar dig.

Gemenskap i Jul, ett julfirande i tre dagar, gratis och därför öppet för alla. En konsertlokal med nyktra spelningar för folk i alla åldrar. En öppen replokal för allt mellan punkrock till svensk folkmusik och opera. Smålands största loppis. Folkkök varje tisdag med soppa, sallad och nybakt bröd för en tjuga. En fullt utrustad snickeriverkstad. En keramikverkstad med egna ugnar som till och med kommunala Kulturskolan lånar då och då. En freeshop med gratis kläder, böcker och andra saker. Gratis grundkurser i ljudteknik. En teaterbio. Och mycket mera.

Detta är några exempel på verksamheter som byggts upp genom hundratusentals ideella arbetstimmar, blod svett och ett och annat hårt ord i bland. Ingen av dessa skulle klara marknadsanpassade hyror, men genom gemensamma beslut och samordning genom föreningen finns ändå utrymme för alla dessa verksamheter att utvecklas.

Sedan 1982 har vi tack vare öppenhet och tro på alla människors inneboende kraft och vilja att skapa lyckats göra Kulturhuset till något ganska unikt.

Genom att Föreningen Kulturhuset fritt disponerar lokalerna i Kulturhuset kan vi erbjuda utrymme till rimliga kostnader. Det ska inte kosta skjortan att ta del av kultur eller själv vara kreativ i Kulturhuset.

För två månader sedan tvingades Medborgarskolans egen kör, Badrumskören, bort från Per Brahegymnasiet sedan politikerna beslutat om att höja hyrorna. Förening efter förening i Jönköping har under de senaste åren tvingats bort från sina lokaler. Flera av dem söker sig nu till Kulturhuset eftersom det är en av få utrymme som fortfarande finns kvar.


För sju år sedan var situationen en annan. Ekonomin var på ruinens brant och konkurs hotade. Enskilda medlemmar gick in med sparpengar för att rädda föreningen. Samtidigt som vi gick igenom en av huset tuffaste perioder med konkurshot och omtumlande interna konflikter har vi utsatts för mediadrev och en politiskt hetsjakt utan dess lika. Utredningar, nedlagd verksamhet, polisanmälningar och smutskastning har avlöst varandra. Men trots detta, eller kanske tack vare detta, står vi idag starkare och mer enade än kanske någonsin förr!

Vi slipper nu låna ihop utrustning från tio olika musiker för att klara av en spelning och vi har köpt nya vred till spisen i Nyfiket så vi idag slipper använda en tång för att sätta på och stänga av plattorna.


Sedan april förra året har vi genomfört spelningar med över 200 musiker och artister, utbildat drygt 20 personer i grundläggande ljudteknik, startat den öppna replokalen och vi har spelat in livemusik så bra att vi blivit kontaktade av skivbolag som bett oss hålla på låtarna tills singeln släppts.

Vi har haft sport- fågel- och tv-spelsmässor i huset. Vi har haft länsfinal i Musik Direkt, SM i Warhammer, delar av Scenkonstbienalen och tolv utsålda soppteaterföreställningar.

Vi har öppnat två nya verkstäder, Målerian och Rit- skriv och serieverksta'n. Nästa vecka öppnar vi ytterligare en, för textil och läder. Och vi hoppas hinna öppna en fjärde, en screentrycksverkstad, innan året är slut. Gör vi det, har vi nu sex stycken öppna verkstäder för konstnärer, hobbysnickraren eller den som bara behöver låna en symaskin, bandsåg eller keramikugnen.


Fem dagar efter att politikerna beslutade att kasta ut oss förra året firade vi 30 år. Med dans, musik, poesi och spoke-word på fyra olika scener fyllde vi huset. I Insikten var det open-jam med drygt 30 pers som spelade tillsammans. Den 11 januari i år när kommunen skulle ta över fyllde vi återigen huset med aktivitet, prova-på dans, öppet i verkstäderna, folkkök med öppen scen och årets första loppis gjorde att 1100 personer deltog.

Den 29-30 november är det dags igen. Då har vi nämligen Öppet Hus på Kulturhuset. Då hoppas vi att du, din familj, dina vänner och alla andra som du känner ska komma till oss och hälsa på, för att själva skapa er en bild av och ta del av all den verksamhet som finns i Kulturhuset idag!

Ett hus i centrum som en mötesplats för fri och levande kultur var det man kämpade för 1982. Detta är en kamp som pågår än idag.


Vi hoppas att vi med all tydlighet visat att Kulturhuset fungerar bäst när det är vi som är aktiva i verksamheten är dom som bestämmer. Trots lite trasiga och lite knasiga, så försöker vi med knappa resurser men med mycket hjärta göra så gott vi kan i att skapa en öppen och inkluderande verksamhet.

Vi uppmanar er som gillar Kulturhuset att nu på lördag klockan 15:00 vandra genom stan tillsammans med oss till stöd för ett öppet, fritt och medlemsstyrt Kulturhus i Jönköping!

För vi vet att vi har kraften, vilja och uppfinningsrikedomen för att driva och samordna Kulturhuset i åtminstone 30 år till!

Välkommen till ditt lokala Kulturhus!