Alternativ Verksamhetsplan 2015

Från Kulturhuset Jönköping Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Allmänt[redigera]

Syftet för Föreningen Kulturhuset är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Denna Verksamhetsplan utgår ifrån att politikerna inte förlänger avtalet med Föreningen Kulturhuset, tar ifrån föreningen rollen som den samordnande kraften i Kulturhuset, med rätt att teckna kontrakten på lokalerna och fritt disponera dessa eller att den grundläggande demokratiska principen inte längre utgår från en person - en röst.

Bakgrund[redigera]

Föreningen Kulturhusets syfte är att driva ett Kulturhus i Jönköping. Sedan 1982 har detta gjorts i lokalerna på Svavelsticksgränd 7-9 på Tändsticksområdet.

Den 25 april 2013 beslutade politikerna i Jönköping kommunfullmäktige att ta ifrån Föreningen Kulturhuset den samordnande rollen i huset, ersätta det nuvarande medlemsstyret och driften genom en ideell förening med en politiskt styrd kommunal administration och att lokalerna istället ska disponeras av kommunen. Föreningen Kulturhuset skulle vara välkommen, men då under samma villkor och omständigheter som andra föreningar och arrangörer.

Eftersom föreningens syfte är att driva och samordna ett Kulturhus, innebär beslutet i kommunfullmäktiges beslut att föreningen inte kan fullgöra sitt syfte och kommer därför vara tvungen att söka sig till nya lokaler.

Då utbudet av lokaler för förening- och kulturverksamhet redan är begränsade och med Jönköping Kommuns införande av marknadshyror om möjligt blivit ännu svårare, är framtiden för föreningen och all dess verksamhet mycket osäker.

Alternativ verksamhetsplan för 2015[redigera]

  • Att avveckla nuvarande verksamhet i lokalerna på Svavelsticksgränd 7-9.
  • Att parallellt med detta söka nya lokaler för att där försöka återuppbygga nuvarande verksamhet.
  • Att om ovanstående inte är möjligt, lägga ner Föreningen Kulturhuset och avyttra alla egendomar och tillgångar.